Knjigarna Bukla
Knjiga
Usoda in značaj
Spisi, proza, fragmenti
Prevod: Peter Gorenšek, ... [et al.] Urejanje: Aleš Šteger
Založba: Beletrina, 2016 Zbirka: Koda Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
trda vezava, 347 str.
Mere: 23,5x17 cm, 695 g
ISBN: 978-961-284-243-7
Spletna cena: 29,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

follow site Pričujoči izbor iz raznolikega in vplivnega opusa nemškega misleca Walterja Benjamina razgrinja raznolikost Benjaminovega pisanja in prvič v slovenščini prinaša številna ključna besedila.

Knjiga je razdeljena na tri dele. Prvi del podaja številne doslej neprevedene ali zgolj revijalno objavljene temeljne teoretske spise iz različnih obdobij Benjaminovega ustvarjanja. Drugi del združuje dve daljši literarni besedili – »Moskovski dnevnik« in »Berlinsko otroštvo okrog devetnajststo«. Zaključni razdelek s fragmenti nas v morda najbolj čisti obliki sooči z jedrom Benjaminovega ustvarjanja, z njemu lastnim soočanjem z materialom sveta.

Izbor izrazito nagovarja širše bralstvo, saj združuje besedila, s katerimi nas Walter Benjamin, ki je sicer pogosto obravnavan kot precej hermetičen avtor, mehko vpelje v lastni opus in metodo. Naj gre za portrete Moskve ali Berlina, teoretsko obravnavo Miki Miške ali Charlesa Chaplina – Benjaminova misel s silno vizionarsko prodornostjo ne nagovarja zgolj dilem polpreteklosti, marveč predvsem naš čas.

Recenzija Bukla

source link Benjamina (1892–1940), nemškega judovskega filozofa, ki je vpliven še skoraj osem desetletij po svoji smrti, v slovenščini že poznamo po nekaj knjigah, kot so njegovi Izbrani spisi, Hašiš in Enosmerna ulica, ki je pri Študentski založbi izšla leta 2002. Usoda in značaj prinaša raznovrsten pregled Benjaminovih besedil in ustvarjanja, od spisov (Dialog o današnji religioznosti, O programu prihajajoče filozofije itn.) prek dveh njegovih avtobiografskih proznih segmentov, ki sta najbolj obsežna dela knjige (spomini na mladost v Berlinu, seveda pisani za nazaj, s položaja misleca, in Moskovskega dnevnika, o mestu, ki ga je obiskal pozimi 1926–1927). Zadnji del predstavljajo Benjaminovi fragmenti, kratke, včasih tudi samo enostranske zabeležke o posameznih temah, med katerimi pa seveda izstopajo tudi daljnosežne ideje, denimo kratki esej Kapitalizem kot religija, s katerim je že pred desetletji napovedal današnje stanje neoliberalističnega duha, ki razen obstoječega načina delovanja družbe ne vidi nobene druge možnosti. Globok vpogled v idejni svet Benjaminove misli.

go here
Samo Rugelj; Bukla 131

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

see url
Kdor je kupil to knjigo, je kupil tudi..