Knjigarna Bukla
Knjiga
Anatomija ljubezni
Evolucija spolnosti, zakonske zveze in prešuštva
Izvirnik:
Anatomy of Love; Natural History of Monogamy, Adultery and Divorce (1992)
Anatomy of Love
Prevod: Helena Marko
Urejanje: Renate Rugelj, Diana Volčjak
Založba: UMco, 2017
Zbirka: Preobrazba
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
mehka vezava, 616 str.
Mere: 21x15 cm
ISBN: 978-961-6954-76-1
Redna cena: 26,90 €
Popust: 10 %
Prihranek: 2,69 €
Spletna cena: 24,21 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Anatomija ljubezni, klasično delo priznane bioantropologinje dr. Helen Fisher, je prvič izšlo v devetdesetih letih, sedaj pa je v novi izdaji temeljito prenovljeno in dopolnjeno. Slikoviti sprehod skozi prirodoslovno zgodovino spolnosti, zakonske zveze in skakanja čez plot temelji na dolgoletnih nevroznanstvenih raziskavah, razkriva pa biološke in fiziološke mehanizme, ki delujejo v jedru vsakega ljubezenskega odnosa, torej temeljnega odnosa, ki določa naše bivanje.

see url Fisherjeva je v Anatomiji ljubezni sistematično zbrala in uredila podatke, ki jih je pridobila iz vzorca več deset tisoč moških in žensk, ki so odgovarjali na vprašanja o ­ljubezni, partnerstvu, navezanosti in drugih pojavih, povezanih s partnerskimi odnosi. Z vidika nevrofiziologije nam na strokoven, a razumljiv način opiše, kako in na kakšen način se zaljubljamo, odgovarja na vprašanja strasti, obsedenosti in privlačnosti v ljubezenskih odnosih, vse to pa poveže z evolucijskim razvojem človeka in empirično pridobljenimi dokazi o delovanju človeških možganov.

watch Na podlagi nevrofizioloških in hormonskih značilnosti človeka Fisherjeva v delu opiše štiri značilne človeške značaje, s katerimi v nadaljevanju razloži in med seboj primerja temeljne načine funkcioniranja v različnih vrstah partnerskih odnosov. Avtorica s knjigo Anatomija ljubezni, ki po izidu na svojem področju ostaja nepresežena, ponuja angažirano in aktualno, na znanstvenih dognanjih utemeljeno delo, ki se ukvarja s področjem medosebnih odnosov.

 HELEN E. FISHER je ameriška bioantropologinja in raziskovalka ameriškega inštituta Kinsey na Univerzi v Indiani. Izvedla je večletno obsežno raziskavo, v kateri je ugotavljala in med seboj primerjala različne nivoje ljubezenskega odnosa med partnerjema v povezavi z nevrofiziološkimi in značajskimi lastnostmi človeka. Povzetke in analize raziskav z več deset tisoč udeleženci iz različnih človeških kultur je objavila v odmevnih knjigah.

Knjiga Anatomija ljubezni predstavlja pionirsko delo o zgodovini partnerstva z vidikov nevrofizio­logije in bioloških značilnosti človeka.

source site

»Helen Fisher skozi perspektivo bioantropologinje in z glasom pesnice razgalja številne svetove in obdobja erotične ljubezni.« – Richard Dawkins

go here »Že s prvo izdajo Anatomije ljubezni je Helen Fisher postala avtoriteta na področju védenja o ljubezni in njeni bolečini. Nihče drug ne pozna človeškega srca tako natančno in ga razlaga s tako duhovitostjo in stilom.« – John Tierney

watch