Knjigarna Bukla
Knjiga
Predanost
Moč strasti in vztrajnosti v življenju in pri delu
Izvirnik:
Grit (2016)
Grit
Prevod: Anja Radaljac
Urejanje: Samo Rugelj, Renate Rugelj
Založba: UMco, 2017
Zbirka: Angažirano
mehka vezava, 413 str.
Mere: 21x15, 550 g
ISBN: 978-961-6954-88-4
Redna cena: 24,90 €
Popust: 10 %
Prihranek: 2,49 €
Spletna cena: 22,41 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

get link  

Knjiga  Predanost je prejela nagrado za

Najboljšo poslovno knjigo 2017

po izboru Združenja manager in
GZS-Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev

 

 

Se tudi vam zdi, da ljudem z naravnimi sposobnostmi in višjo inteligenco pogosto spodleti, medtem ko tisti, ki so na videz brez večjega talenta, v življenju velikokrat dosežejo zavidljive rezultate? Od česa je odvisno, kdo bo v določeni situaciji uspešen in zakaj bo drugi v isti situaciji zaostal? Knjiga Predanost je izvirno delo, ki spodkopava stereotipno in vsesplošno prisotno prepričanje o naravni povezanosti prirojene inteligence, zunanjega videza in fizičnega zdravja z zanesljivo (ne)uspešno prihod­nostjo posameznika.

follow link Angela Duckworth, ameriška profesorica psihologije, v knjigi Predanost na osnovi znanstvenih dognanj in lastnih izkušenj prepričljivo in neposredno opiše lastnost, ki je v vsakem od nas in pomembno prispeva k posameznikovi uspešnosti – imenuje jo predanost (ang. grit).

go to site Predanost je kombinacija zavzete odločnosti, potrpežljive vztrajnosti in strastnega prizadevanja za sledenje dolgoročnim življenjskim ambicijam.

Z navajanjem mnogih primerov, od zgodb učiteljev in staršev, ki so dnevno izpostavljeni skoraj nemogočim vzgojnim izzivom, prek razkrivanja strategij vodilnih direktorjev in športnih trenerjev, ki so potrebne za doseganje izjemnih rezultatov, pa vse do opisovanja napornega urjenja vojaških kadetov, ki ga dokončajo le najbolj vztrajni in predani, avtorica v knjigi Predanost pojasnjuje, iz česa je sestavljena ta vrlina, in zakaj je odličnost posameznika bolj odvisna od nje kot od številnih drugih človekovih lastnosti. 

V tem prepričljivem in razumljivem delu avtorica na provokativen način bralcu ponudi tudi priložnost za razmislek o osebni predanosti, o neizmerljivih virih lastne motivacije ter pokaže na možnosti in pomembnost osebne angažiranosti za samouresničevanje ciljev v življenju in pri delu.

 

source Dr. Angela Duckworth, profesorica psihologije na univerzi v Pennsylvaniji, je ustanoviteljica Character Laba, ameriške neprofitne organizacije, ki se ukvarja z raziskovanjem človekovega značaja. Svoje strokovno delo je posvetila raziskovanju predanosti (ang. grit) in samokontrole (ang. self-control). Ti dve človeški lastnosti sta jo najbolj vznemirjali, ko je dolga leta službovala kot učiteljica matematike in opazovala, kako najbolj inteligentni in talentirani učenci ne končajo šolanja z najboljšimi rezultati. Prodorna nevroznanstvenica je dobitnica številnih nagrad in priznanj, med drugim nagrade MacArtur za izjemno izvirnost svojega dela. Kot svetovalka je v preteklosti sodelovala z Belo hišo, Svetovno banko, pri ameriški nacionalni košarkarski ligi (NBA) in nogometni zvezi (NFL). Predanost je njena prva knjiga in takoj po izidu je postala velika uspešnica.

 

»Letošnja poslovna knjiga, ki jo morate prebrati.«
Forbes

 

»Predanost je prepričljiv odgovor vsem zagovornikom merjenja inteligenčnega količnika. Angela Duckworth nas opominja, da sta značaj in vztrajnost tisto, kar je podlaga za uspeh.«
– Malcolm Gladwell, avtor knjig Prebojniki ter David in Goljat

 

»Neverjetno navdihujoča in izvirna … spodnese tla vsem vnaprejšnjim prepričanjem o tem, kako visoko lahko letimo s prirojenimi sposobnostmi.«
– Susan Cain, avtorica knjige Tihi

 

»Eden od razlogov, da se spremenimo, je, da se preprosto naučimo nečesa, česar prej nismo vedeli. Na primer: ob poskusih in napakah smo se naučili, da nenehno menjavanje različnih poklicnih ambicij ni zadovoljujoče. To je vsekakor nekaj, kar se mi je zgodilo pri dvajsetih. Po tem, ko sem najprej vodila humanitarni projekt, se lotila nevroznanstvene raziskave, podjetniškega svetovanja in nato učiteljevanja, sem se naučila, da je biti 'obetaven začetnik' sicer res zabavno, toda biti dejanski strokovnjak za neko področje je neskončno bolj nagrajujoče. Naučila sem se tudi, da so leta trdega dela pogosto narobe razumljena kot prirojeni talent in da je, če si želimo velikih uspehov, strast enako pomembna kot vztrajnost.«

 * * *

»Podobno smo se tudi mi naučili, tako kot romanopisec John Irving, da moraš, če 'želiš nekaj početi res dobro, iti preko svojih meja', ceniti, da 'ko nekaj narediš znova in znova, nekaj, kar ti nikoli ni bilo prirojeno, postane skorajda kot prirojeno', in končno, da zmožnost neko delo opraviti natančno in vestno 'ne pride čez noč'.«
 – iz knjige


Recenzija Bukla

Se tudi vam zdi, da ljudem z naravnimi sposobnostmi in višjo inteligenco pogosto spodleti, medtem ko tisti, ki so na prvi pogled brez večjega talenta, v življenju velikokrat dosežejo zavidljive rezultate? Od česa je odvisno, kdo bo v določeni situaciji uspešen in zakaj bo drugi v isti situaciji zaostal? Angela Duckworth, profesorica psihologije na Univerzi v Pennsylvaniji, dobitnica številnih nagrad in priznanj, se ukvarja z raziskovanjem človekovega značaja in skuša na to odgovoriti v svoji knjigi Predanost. Ta je takoj po izidu postala velika uspešnica, saj jo berejo tako starši, ki skušajo predanost privzgojiti svojim otrokom, kot poslovneži, ki skušajo to vrednoto vplesti v vsakodnevni delovni proces. Svoje strokovno delo je Angela Duckworth namreč posvetila raziskovanju predanosti (ang. grit) in samokontrole (ang. self-control). Ti dve človeški lastnosti sta jo najbolj vznemirjali, ko je dolga leta službovala kot učiteljica matematike in opazovala, kako najbolj inteligentni in talentirani učenci ne končajo šolanja z najboljšimi rezultati. Predanost je izvirno delo, ki spodkopava stereotipno in vsesplošno prisotno prepričanje o naravni povezanosti prirojene inteligence, zunanjega videza in fizičnega zdravja z zanesljivo (ne)uspešno prihodnostjo posameznika. Avtorica na temelju znanstvenih dognanj in lastnih izkušenj prepričljivo in neposredno opiše predanost, ki tli v vsakem od nas in lahko pomembno, celo odločilno prispeva k posameznikovi uspešnosti. Predanost je po njenem kombinacija zavzete odločnosti, potrpežljive vztrajnosti in strastnega prizadevanja za sledenje dolgoročnim življenjskim ambicijam. Z navajan­jem mnogih primerov, od zgodb učiteljev in staršev, ki so dnevno izpostavljeni skoraj nemogočim vzgojnim izzivom, prek razkrivanja strategij vodilnih direktorjev in športnih trenerjev, ki so potrebne za doseganje izjemnih rezultatov, pa vse do opisovanja napornega urjenja vojaških kadetov, ki ga dokončajo le najbolj vztrajni in predani, avtorica v knjigi Predanost pojasnjuje, iz česa je sestavljena ta vrlina in zakaj je odličnost posameznika bolj odvisna od nje kot od številnih drugih človekovih lastnosti. Ena od pomembnejših samoizobraževalnih knjig zadnjega obdobja!

Renate Rugelj; Bukla 136

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.