Knjigarna Bukla
Knjiga
Škrlatni hibiskus
Izvirnik:
Purple hibiscus (2003)
Purple hibiscus
Prevod: Gabriela Babnik Urejanje: Tjaša Koprivec enter
Založba: Sanje, 2017 Zbirka: Sanje. Roman Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
mehka vezava, 293 str. here Mere: 23,5x15,5, 459 g go site ISBN: 978-961-274-536-3
Spletna cena: 17,95 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Recenzija Bukla

 Obetavni prvenec nigerijske pisateljice Chimamanda Ngozi Adichie (1977) iz leta 2013, ki je pokazal, da imamo pred seboj talentirano pisateljico, kar se je kasneje potrdilo z romani, kot sta tudi v slovenščino prevedena Polovica rumenega sonca in Američanka, in odmevnimi družbeno angažiranimi besedili, kot je bila uspešnica Vsi moramo biti feministi (ter njeno nadaljevanje). Prvoosebna pripovedovalka in osrednja junakinja Škrlatnega hibiskusa je (večino romana) petnajstletna Kambili Achike, ki skupaj z bratom živi v strogi katoliški družini postkolonialne Nigerije, kjer oče vzgaja avtoritarno, včasih tudi nasilno, prav tako pokroviteljski pa je tudi do svoje žene. Ko v državi pride do političnih nemirov, oba otroka začasno preselijo k očetovi ­sestri Ifeomi, kjer prideta v dom, obložen s knjigami ter bolj mehkimi in optimističnimi predstavami o bivanju. To je za Kambili pravo razodetje, saj končno odkrije pravo življenje, tu spozna tudi svojo prvo ljubezen, obenem pa se ji kmalu razodenejo tudi bridke družinske skrivnosti. Tankočutno izpisana zgodba o razpadu neke družine s tragičnimi posledicami.

Samo Rugelj; Bukla 140

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

O knjigi

go site Petnajstletna Kambili in brat Jaja živita življenje premožne nigerijske družine. Navzven idilično družinsko okolje, ki mu ponosno načeluje v skupnosti čislani oče, je prvovrstna ječa; tiranska očetova roka, ki jo žene verski fanatizem, vse bolj duši. Ko se deželi napove vojaški udar, otroka odrineta k teti, ovdoveli univerzitetni profesorici, kjer zaživita onkraj meja očetove avtoritarne vzgoje. Zagledana v preobtežene knjižne police, omamljena s toplim vonjem muškatnega oreščka, vzdramljena z zvonkim smehom, ki se razlega po hiši, se nekaj pozneje vrneta domov – v zaostrene odnose, ki bodo zdajci eksplodirali. Škrlatni hibiskus je prelep roman, ki občuteno izmeri čustveno bolečino, krče odraščanja, vsiljeno tišino medosebnih odnosov, izmuzljivo obljubo skorajšnje svobode … Mehak glas Adichiejeve v romanesknem prvencu danes renomirane književnice pripoveduje o kompleksnih družinskih razmerjih, usodi in deželi, ki se je mir vztrajno izogiba. Chimamanda Ngozi Adichie je za prvenko prejela prestižno lovoriko Commonwealth Writers’ Prize (2005) in bila uvrščena v ožji izbor za nagrado Orange (2004).

Romaneskni prvenec Purple Hibiscus (Škrlatni hibiskus) je nigerijsko pisateljico naglo prikupil obči in kritiški javnosti. S Polovico rumenega sonca (Sanje, 2008), drugim proznim dosežkom, je Chimamanda Ngozi Adichie znova na nebo odložila vrsto pomenljivih oglenih vprašajev. V državljansko vojno vsajena pripoved se je z avtorico zavihtela na zmagovalno mesto – leta 2007 je prejela britansko književno nagrado Orange; pozneje so literarno predlogo pregnetli v zgodbo na velikem platnu. Naslednji romaneskni met, Amerikanka (Sanje, 2014), prikimava bravurozni dediščini in jo dolžno neguje; pisava je bila nagrajena z National Book Critics Circle Award 2013 in The Chicago Tribune 2013 Heartland Prize. New York Times jo je nazadnje imenoval za eno izmed desetih najboljših knjig leta 2013.  

follow url