Knjigarna Bukla
Knjiga
Slovenska knjiga včeraj in jutri
Osem pogledov na pomen domače knjige
Urejanje: Samo Rugelj go to link
Založba: UMco, 2006 Zbirka: Knjige o knjigah
mehka vezava, 190 str. go here Mere: 21x15 cm, 277 g ISBN: 978-961-6445-57-3
Redna cena: 19,90 €
Popust: 10 %
Prihranek: 1,99 €
Spletna cena: 17,91 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Zbornik Zgubljeno v prodaji izpred dveh let je razkril sedem raznovrstnih, kompleksnih in jasnih pogledov na položaj slovenske knjige med državo in trgom v tretjem tisočletju. Avtorji besedil (uredniki, profesorji in publicisti) so takrat ugotavljali, da se je v času samostojne Slovenije število izdanih knjižnih naslovov podvojilo, naklade so se razpolovile, zaznali so upad prodaje, močno pa se je povečal obisk v knjižnicah.

Sedaj je pred nami Slovenska knjiga včeraj in jutri, pod katero se je podpisalo šest avtorjev in dve avtorici: štirje so svoje takratne poglede na prihodnost slovenske knjige zapisali že v knjigi Zgubljeno v prodaji, pridružujejo pa se jim še štirje novi pronicljivi intelektualci s svojimi prispevki. Majo Breznik, Zdravka Dušo in Manco Košir so zamenjali Meta Grosman, Andreja Milošič, Mitja Čander in Evald Flisar. Koncept zbornika temelji na prehodu od eksplicitnih, na številkah osnovanih podatkih o podpori in financiranju knjige na Slovenskem, k nekoliko bolj sofisticiranim pristopom k problematiki domače knjige, saj se zbornik izteče v mehkejšo linijo s prispevkom pisatelja Flisarja o pisatelju in knjigi v prostoru in času. Ob branju pričujočega zbornika se bodo pred vami izrisali model podpore domači knjigi v zadnjih letih, pozicija slovenskega založništva po prehodu iz socializma v kapitalizem, kontrast med bleščečimi knjižnimi statistikami in turobno univerzitetno infrastrukturo, pomen knjižnega urednika v času globalizacije, posledice povečanega davka na knjige in težave nekomercialnih založb, razvoj bralnih strategij za uspešnejšo literarno socializacijo in položaj knjige v javnem interesu.

Knjiga kot medij je doživela izjemno naglo rast z razvojem in s širjenjem izobraževanja v uspešnih razvijajočih se družbah. Zato sta njena razširjenost in uporaba pomembna pokazatelja krepitve in trdnosti družbe znanja. Nekateri odgovori na to, kakšna bo v tem smislu prihodnost Slovenije, vas čakajo tudi v tej knjigi. get link