Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ali je kaj pošte zame?

Vojna pošta 1938-1945
Sabine Buchwald
Ali je kaj pošte zame?

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-3-7086-0936-2

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 17 cm
368 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
biografije in spomini

Povej naprej

O knjigi

Kaj se zgodi, če kar čez noč izgine možnost pogovora? Ga nadomestita molk in tišina? Delno prav gotovo.

Lahko pa sežeš po papirju in pisalu ter napišeš pismo, ki je bilo med drugo svetovno vojno edina možnost, kako ohranjati zvezo med domačimi in vojaki na bojišču. Kaj vse je lahko predmet dopisovanja, razkriva desetletja stara družinska dediščina, ki je bila dolgo časa - ne da bi ji kdo posvečal posebno pozornost - shranjena v predalu neke omare v rodni hiši Franca Buchwalda.

Sabine Buchwald v pričujoči knjigi z mnogih zornih kotov opazuje in komentira vojna pisma svojega deda Franca, ki jih je ta pisal kot vojak vermahta svoji ženi in v domačo Podjuno, in jih postavlja v koroški, slovenski in širši evropski kontekst.

Recenzija Bukla

Največji del zgodovinskega spomina Slovencev na drugo svetovno vojno zapolnjuje bratomorni razkol, le posamezni drobci pa govorijo o usodah desettisočev, ki so morali nositi nemške, italijanske, madžarske in še kakšne uniforme. Pričujoča knjiga se te v Sloveniji bolj ko ne tabu teme loteva tehtno in argumentirano. Pa tudi zelo osebno, saj prek dopisovanja – v slovenščini, kar je bilo zelo tvegano in obenem svojevrsten izraz kljubovanja – med Francem Buchwaldom, top ničarjem na fronti, ter ženo Alojzijo in drugimi domačimi razkriva povsem konkretno zgodbo slovenske družine iz Nonče vasi na avstrijskem Koroškem. Današnjemu bralcu jo stvarno, vendar tudi osebno prizadeto posreduje vnukinja Sabine Buchwald, pred leti že avtorica dveh slikanic. Tukaj si je zastavila veliko bolj zahtevno nalogo: na načela novega historizma oprto analizo in razlago 83 v družinski zapuščini ohranjenih pisem in dopisnic ter zapisov v dedovem dnevniku. S faksimili in prepisi pisem ter z dokumentarnimi fotografijami opremljeno korespondenco 1938– 1945, ki ji je vojna dala posebno izpovedno moč, obenem tudi aktualizira, tako da pokojnega deda nagovarja v tretji osebi.

Iztok Ilich, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...