Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Alma M. Karlin: svetovljanka iz province

Življenjepis v stripu
Marijan Pušavec
Alma M. Karlin: svetovljanka iz province
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Forum
Zbirka Republika Strip
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6553-73-5
Ilustracije Jakob Klemenčič
Urejanje Katerina Mirović, Tanja Skale

Tehnične lastnosti
mehka vezava
27 x 21 cm
700 g
163 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
biografije in spomini

Povej naprej

O knjigi

Jesen prinaša plodove trdega dela: tako v naravi kot v umetnosti. Marijan Pušavec, najbolj izkušeni domači stripovski scenarist, in Jakob Klemenčič, izurjeni domači striporisec, sta pri Stripburgerju, najvidnejši domači strip-reviji, izdala stripovsko biografijo najzanimivejše Celjanke, pisateljice, poliglotke in svetovne popotnice Alme M. Karlin.

Marijan Pušavec, ki dela na domoznanskem oddelku Osrednje knjižnice Celje, svojih zgodovinskih besedil ne prepušča domišljiji, temveč se zakoplje v dokumentacijo in arhive, da bi lahko posredoval karseda pristno historično izkušnjo. Zato se je poglobil v Almino življenje in delo, prebral in pregledal malo morje njenih romanov, potopisov, člankov, pisem in neobjavljenega arhivskega gradiva ter sestavil biografski scenarij za strip o tej izredno zanimivi in samosvoji osebnosti iz slovenske kulturne zgodovine.

Jakob Klemenčič je izkušen stripovski avtor, ki rad piše lastne scenarije, a se je tokrat prepustil tandemskemu delu in Pušavčev scenarij prelil v polnokrvne stripovske podobe, skozi katere Alma v prvi osebi pripoveduje svojo življenjsko zgodbo.

Življenjepis v stripu Alma M. Karlin: svetovljanka iz province je sestavljen iz štirih zaključenih poglavij: ‘Cilli’, ‘London’, Svet’ in ‘Celje’, v katerih sledimo življenju te nenavadne ženske od otroštva naprej skozi zdravstvene težave, zgodnjo očetovo smrt in mučni odnos z materjo do srečanja življenjske sopotnice Thee Gamelin, težav s povojno oblastjo in smrti v revščini. V najdaljšem poglavju je prikazan vrhunec stripa, sedemletno potovanje okrog sveta.

Recenzija Bukla

Življenje in delo pogumne svetovne popotnice, poliglotke in pisateljice Alme Karlin, ki je v prvi polovici prejšnjega stoletja živela na Celjskem, je skozi zadnje prevode le pridobilo primerno mesto v kulturni zgodovini Slovenije. Še vedno pa je bilo težko misliti njeno življenjsko pot kot koherentno celoto, zato je dosežek risarja Jakoba Klemenčiča in scenarista Marijana Pušavca toliko bolj pomemben. V stripu nam skozi prvoosebno pripoved protagonistke poenostavljeno, a še vedno dovolj pretanjeno predstavita Almino otroštvo, potovanja ter življenje po vrnitvi v domače kraje. Kot neulovljiva samska ženska je redkokje naletela na posluh, reševali sta jo splošna razgledanost in zaljubljenost v svetovne jezike. Pred divjo potjo, med njo in tudi kasneje se je preživljala s prevajanjem, tolmačenjem, poučevanjem in pisanjem. Le vrhunski biografski stripi, kot je ta, lahko premostijo finančne in scenografske zadrege, s katerimi se sooča slovenski film pri upodabljanju zanimivih življenjepisov. Da pa bi to doživeli pogosteje, je treba stripu in njegovim avtorjem posvetiti mnogo bolj sistematično pozornost.

Žiga Valetič, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...