Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Avgust

John Williams
Avgust

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5195-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Augustus
Leto izdaje izvirnika 1972
Prevod Breda Biščak
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
490 g
413 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
leposlovje > zgodovinski roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zato se nisem nameril spremeniti sveta iz lahkovernega idealizma in sebične krepostnosti, ki vedno naznanjata polomijo, niti se nisem nameril spremeniti sveta, da bi povečal svoje bogastvo in moč; bogastvo, ki presega človekove potrebe po udobju, se mi že od nekdaj zdi nekaj najdolgočasnejšega, kar imamo v lasti, moč, ki presega svoj namen, pa najbolj vredna prezira. Tisto popoldne pred skoraj šestdesetimi leti v Apoloniji me je doletela usoda in sklenil sem, da se ji ne izognem.

Avgust je zadnji od štirih romanov ameriškega pisatelja Johna Williamsa (1922–1994). Čeprav je naslovljen po prvem rimskem cesarju, ne gre za klasično biografsko pripoved o konkretni zgodovinski osebnosti, saj številna obravnavana vprašanja in spoznanja daleč presegajo rimski čas in kulturo in so aktualna še danes. Avtor je za roman, ki s kombinacijo pisem, fragmentov dnevniških zapisov in uradnih razglasov mojstrsko izriše opis Avgusta, njegovih dejanj in dobe, leta 1973 prejel prestižno nagrado National Book Award.

»Najboljši zgodovinski roman, kar jih je bilo kdaj napisanih v Ameriki.«
- Washington Post

Recenzija Bukla

Ameriškega pisatelja Johna Williamsa (1922–1994) je literarni svet (na novo) spoznal pred nekaj leti, ko so ponovno odkrili njegovo literarno mojstrovino Stoner, ki je tudi pri nas postala eden od najbolj opaženih romanov zadnjih let. Čeprav je napisal samo tri romane, je Williams posegel na povsem različna literarna polja, kar se lepo vidi v njegovem romanu Avgust, postavljenem v stari Rim in obdobje Gaja Avgusta Oktavijana (63–14 pr. n. št.), kjer je ta po umoru Julija Cezarja (ta je poprej Gaja Oktavijana posinovil) podedoval tri četrtine njegovega premoženja in v Rimu postal eden vodilnih politikov ter (leta 27) tudi prvi rimski cesar z nazivom Avgust. Seveda pa bi bilo naivno pričakovati, da se je Williams namenil izpisati klasično Avgustovo biografijo in portret tistega časa: ne, odločil se je za izjemno kompleksen in briljantno napisan roman v pismih, spominskih fragmentih, ukazih itn., s katerimi si pomembneži tistega časa izmenjujejo novice in posredujejo mnenja, obenem pa razkošno izpisujejo družbeno ozadje tistega obdobja. Za knjižne sladokusce!

Samo Rugelj, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...