Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Čigavo življenje?

Maurice Béjart
Čigavo življenje?
24,60 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-850-2
Naslov izvirnika La vie de qui?
Podnaslov izvirnika Mémoires 2
Leto izdaje izvirnika 1996
Prevod Marjan Poljanec
Urejanje Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 13,5 cm
390 g
232 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
umetnost > ples
leposlovje
biografije in spomini > avtobiografija

Založnik o knjigi

Francoski koreograf Maurice Béjart je Čigavo življenje?, drugi del svoje avtobiografije, napisal na pobudo založnika svoje prve knjige spominov, Trenutek v življenju drugega. Béjart se pisanja tokratne knjige loti v božično-novoletnem tednu leta 1995, z zapisovanjem spominov pa konča poleti 1996. Svoje približevanje sedemdesetim je sprejel kot lepo priložnost za ›obračun‹, ›inventuro‹, iskren pogled na preživeta leta in doživljaje, ki so se nabrali ob umetniškem ustvarjanju ter srečevanju z drugimi.
Maurice Béjart tokrat bralca ne popelje ponovno po svojem bogatem koreografskem opusu, temveč ga povabi na sprehod skozi svojo bogato ›knjižnico‹. Med listanjem po knjigah na svojih knjižnih policah, med revijami, brošurami, pismi, ploščami in zgoščenkami nam s križpotij umetnosti in družbe predstavi nešteto velikih imen iz sveta filma, literature, glasbe, plesa – ljudi, ob katerih se je kalil, krepil, izoblikoval; ljudi, ki jih je dobro poznal, in takih, ki jih ni nikoli srečal; ljudi, ki so bili sodobniki njegovega življenja ali pa so že več stoletij del izročila … Ne manjka niti spominov na svoje otroštvo in vojna leta. Medtem ko je skozi prvo knjigo govoril še zelo aktiven plesalec in koreograf, nas tokrat ›zreli‹ Béjart nagovarja kot Intelektualec, akademik, modrijan.
O knjigi nam spregovori tudi kar avtor sam:
»Naslov te knjige je Čigavo življenje?. Vztrajam pri vprašaju. To je kot v kriminalnem romanu: treba je obvarovati uganko in si do konca postavljati vprašanja o glavnem nastopajočem. Je dober, je slab? Izgublja ali dobiva? Je prestrašen, smešen, ganljiv, dejaven? Je bolan, je zdrav? Je Faust, je Mefisto? Je razočaran, je navdušen? Je Mozart, je Freddie Mercury? Je Fernandel, je Marius Petipa? Je jaz, je vi?«

Recenzija Bukla

Četudi morda niste brali prvih avtobiografskih spominov Maurica Béjarta (1927– 2007) z naslovom Trenutek v življenju drugega (iz leta 1979, sl. prevod 2013), naj vas to ne ustavi pri branju pričujočega drugega dela, ki je nastal sedemnajst let zatem in izšel leta 1996. V prvi knjigi se je Béjart posvetil formatiranju svoje baletne kariere, zato so ti spomini zanimivi predvsem za tiste, ki se navdušujejo nad plesom, medtem pa se nam v Čigavem življenju? kaže tudi kot občutljiv in razgledan umetnik. Mimogrede spoznavamo ne samo to, da se je v svoji karieri družil z mnogimi pomembnimi svetovnimi umetniki od Fellinija naprej, temveč nas Béjart širokogrudno popelje skozi umetniška dela od filmov prek baletov do knjig, ki so se ga dotaknile v taki meri, da so vplivale na njegovo dojemanje sveta, pa tudi na njegovo ustvarjanje. Artikulirana refleksija umetnika v jeseni svojega življenja, ki se ozira na svojo preteklost, ko se je trudil svoje kreacije prepojiti z duhovnimi spoznanji največjih umetnikov, ki so mu tako ali drugače prišli na pot.

Samo Rugelj, Bukla 104

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...