Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Dohojene stopinje

Pogovori in dokumenti: 2000-2018
France Pibernik, Zorko Simčič
Dohojene stopinje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-284-515-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
750 g
552 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
zgodovina > 20. stoletje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pibernik, odličen poznavalec slovenske emigracije in vojno-povojnega časa, v knjigi razpira življenje starejšega Simčiča, ki odgovarja živo in natančno, kot bi se dogodki vršili pred nami. Odpirajo se stare rane, nekatere že dobro zaceljene in prečiščene, druge žive in skeleče: »Da so tudi komunisti točno vedeli, kaj so domobranci v resnici, pove tudi to, da so po koncu vojne s tako nujo zahtevali vrnitev domobrancev iz nemških taborišč in jih umorili. Niso jih pobili samo kot bivše sovražnike, torej zgolj iz maščevalnosti, ampak predvsem kot morebitne bodoče nasprotnike.« Iz Maribora potujemo v medvojno Ljubljano, Celovec, Trst, Rim, v Argentino in nazaj v Ljubljano, medtem pa listamo Simčičevo ustvarjalno bogato življenje. 

Zorko Simčič (1921) se je rodil v Marboru. Je pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in publicist. V mladosti je emigriral v Buenos Aires. Kjer je bil organizator kulturnega življenja pri Slovenski kulturni akciji in urednik revije Meddobje. Njegov roman Človek na obeh straneh stene, za katerega je prejel nagrado Prešernovega sklada, spada med najpomembnejša dela slovenske povojne proze. Od leta 2006 je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Recenzija Bukla

Knjiga Dohojene stopinje je za našo literarno publicistiko nekaj povsem samosvojega. Predstavlja življenjsko pot pisatelja Zorka Simčiča, in sicer iz pogovorov z literarnim zgodovinarjem in pisateljem Francetom Pibernikom. S pogovori sta začela leta 2000 in jih končala ter izpopolnjevala vse do izida knjige, zajemajo pa celotno Simčičevo življenjsko pot od rojstnega Maribora prek begunskih postaj, kot so Celovec, Rim, Trst in Buenos Aires, do vrnitve v Ljubljano, predvsem pa zelo poglobljeno razkrivajo njegovo literarno ustvarjanje. Knjigi je dodano tudi slikovno gradivo iz pisateljevega osebnega arhiva. Zorko Simčič, ki je eden najpomembnejših pisateljev naše povojne proze, je v pogovorih odstrl mnoge podrobnosti svojega življenja, podal pa jih je v živem jeziku, izredno odprto in brez slehernega zadržka. Izjemen in dragocen dokument časa!

Špelca Mrvar, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...