Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Domov
15,30 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-241-991-2
Urejanje Špelca Mrvar
Predgovor Špela Furlan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 13,5 cm
180 g
112 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Aljoša Furlan je bil eden od treh otrok Borisa Furlana. Dokler v življenje ni posegla vojna, je družina Furlan živela v Trstu, nato pred fašističnim režimom zbežala v Ljubljano, od tam pa pred vojno preko Carigrada, Jeruzalema, Kaira in Cape Towna v New York. V Ljubljani je ostal le sin Borut. Aljoševa sestra Staša se z mamo preko Londona pozneje vrne v Jugoslavijo, kjer se pridruži partizanom, Aljoša pa še mladoleten v Ameriki ostane sam. Tu se začne zgodba te knjige – pripoveduje o priložnostnih delih, ki jih je moral opravljati, če je hotel preživeti, o opravljanju mature na Gimnaziji Georgea Washingtona v New Yorku in največ o poti domov, nazaj v Jugoslavijo, k partizanom, oziroma na šolanje za vojnega pilota v ruski Čkalovsk. Ta pot ni bila tako preprosta, kot je lahko danes. Aljoša Furlan je potoval z ladjo, pot ga je iz Portlanda po reki Columbii vodila na odprto morje, do Aleutov, po Ohotskem morju do Petropavlovska, nato pa z ledolomilcem skozi Laperuzov preliv do Vladivostoka in od tam z vlakom do Moskve in Jugoslavije, kjer se njegova pripoved tudi sklene. Aljoša Furlan je tako še ne dvajsetleten prepotoval domala cel svet.

Leta 1946 je, kot izvemo v predgovoru h knjigi, ki ga je napisala njegova hči Špela Furlan, pisal domov, o tem, kako si ob prihodu želi, da bi bila vsa družina spet skupaj. A ta želja se ni uresničila: »Ko je po dolgih letih končno prišel na Postojnsko 66 v Ljubljani, dóma ni bilo več. Pričakal ga je le brat Borut. Oče je bil v zaporu. Mesec dni pred Aljoševim povratkom je bil na Nagodetovem procesu obsojen na smrt zaradi stikov s predstavniki zahodnih držav. Sestra Staša je odšla za vedno. Pred očetovo aretacijo ji je mama, ko jo je uspela obiskati na Svobodnem tržaškem ozemlju, zabičala, naj se nikdar več ne vrača domov. Naj ne zaupa niti njunemu morebitnemu pismu, če bi jo vabila domov, saj bi bilo najverjetneje napisano pod prisilo. Kam naj gre, ji ni znala svetovati. Materi je po vsem tem odpovedalo srce.«

Aljoša Furlan je po vrnitvi postal ugleden novinar Dela, njegove članke so objavljali še ob petnajstletnici njegove smrti. Bil je poročevalec, poročal je z Bližnjega vzhoda, spremljal Tita na uradnem obisku v Indiji in Burmi, delal kot poseben poročevalec v sedmih južnoameriških državah ... Umrl je pri 36 letih. Njegova zgodba o potovanju domov dopolnjuje predstavo o usodi, ki je doletela člane družine Borisa Furlana.

Recenzija Bukla

(Skupen opis za knjigi Domov in Vojna vse spremeni)

Knjigi Domov in Vojna vse spremeni je treba brati v kompletu, skupaj namreč razgaljata družinsko usodo profesorja prava dr. Borisa Furlana, njegove žene ter otrok Staše, Boruta in Aljoše, ki jih je druga svetovna vojna pahnila v vrtinec ločitev. Bili so ugledna meščanska družina v Trstu, ki so ga morali zapustiti zaradi italijanskega fašizma. Ko se je najavljala vojna, so iz Ljubljane zbežali v Afriko in naprej v ZDA, nakar so odšli v Veliko Britanijo, kjer je dr. Furlan sodeloval v jugoslovanski kraljevi vladi v izgnanstvu. Mladi Aljoša je ostal sam v Ameriki, kjer se je nekako preživljal in maturiral. Staša se je z mamo vrnila iz Londona v Jugoslavijo in se pridružila partizanom, v narodnoosvobodilni boj pa se je leta 1944 javil tudi sedemnajstletni Aljoša 1944, s čimer se je začela njegova dolga pot prek Rusije v Jugoslavijo, ki jo popisuje v knjigi Domov. Dr. Furlan se je v domovino vrnil pol leta za hčerjo in ženo, toda bil je pod budnim očesom oblasti in hči ga je leta 1945 lahko obiskala le v hotelu. Sin Borut je bil član partije, vseeno pa je Staši pomagal priti do Trsta, kjer ji je mama naročila, naj odide in naj se pod nobenim pogojem nikoli več ne vrne. Družina se ni nikoli več srečala. Aljoša je ob prihodu v Ljubljani našel brata, oče je bil namreč v zaporu in obsojen na smrt, Staša pa je za vedno odšla. Očeta so v zaporu zlomili, po vojni pa z njim obračunavali na različne načine, tudi fizično. Aljoša, ki je videl pol sveta, je delal kot novinar poročevalec, na uradnem obisku v Indiji in Burmi je med drugim spremljal Tita. Predgovor v njegovo knjigo je napisala hči Špela, obsežne spomine na očeta in mladost pa je zapisala danes 94-letna Stasha Furlan Steaton. Trpka družinska saga, ki v mozaik novejše zgodovine prinaša povsem nove koščke.

Žiga Valetič, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...