Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Evropa danes in drugi eseji

Miroslav Krleža
Evropa danes in drugi eseji

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Previharimo viharje
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6768-77-1
Prevod Mica Matković
Spremna beseda Đurđa Strsoglavec
Urejanje Tanja Velagić

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
290 g
233 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
biografije in spomini > avtobiografija

Založnik o knjigi

Evropa se že več kot sto petdeset let zapleta v onstranska protislovja tako imenovanega »čistega uma« in premišljuje o tem, kako bi bilo, če svet sploh ne bi imel začetka in bi do te sodobne, sedanje evropske krvave stvarnosti že minila »večnost«, z njo pa že neskončna vrsta podobnih evropskih civilizacij, kakršna je ta zdajšnja, naša, danes. Če pred sedanjo evropsko stvarnostjo že obstaja neskončna vrsta takih Evrop in nam je eno ugrabil Zevs kot bivol, drugo tepta kapitalizem kot pobesneli nosorog, tretjo predstavlja šepavi sveti Lojolski, četrto vodita in ropata New York ali Al Capone, če sta Kant in Hitler le pojava, ki trajata brez začetka v neskončni vrsti variacij, potem Evropa misli, da so to dovolj prepričljivi dokazi, da je treba verjeti v večnost … Evropski stroji delajo in ustvarjajo štiriindvajset ur na dan, in danes, ko je evropska materialna kultura večja kot kdaj prej, ko ve Evropa več, kot je vedela kdaj prej, danes se intelektualna Evropa dolgočasi. Otopela je, slika kitare, pipe in steklenice na kockastih prtih, kadi angleški tobak in igra bridž, črnska glasba pa je edini lajtmotiv žalostne evropske ljubezni. Evropa se je danes poneumila kot stara brezzoba devica in frajla narednica Vojske odrešitve, po radijskih aparatih posluša prenose nogometnih tekem, in medtem ko stroji proizvajajo neskončne količine materialnih dobrin, njeni brezposelni prebivalci stradajo.
- Iz knjige

Evropa danes in drugi eseji je amalgam Krleževih esejev, avtobiografske proze, dnevniških zapisov in potopisov, kratkih zgodb, pesniških fragmentov in polemik o evropski zgodovini in kulturi, skozi katere nas avtor popelje v svojem značilnem eruditskem slogu, z družbeno zavzetostjo, lucidnim in strastnim razmišljanjem ter globoko vero v pomen umetnosti. Večina besedil je iz dvajsetih in tridesetih let dvajsetega stoletja, ki veljajo za vrhunec avtorjevega ustvarjanja, obenem pa so dokument časa, izkušnje svetovne vojne in miselnega obzorja, srhljivo podobnega današnjemu, ko je Evropa vnovič na življenjskem razpotju.

Recenzija Bukla

Krleža (1893– 1981) je bil eden najpomembnejših intelektualcev z območja bivše Jugoslavije, raznovrsten ustvarjalec, pomemben pisatelj, polemičen in izviren esejist ter med drugim tudi urednik Enciklopedije Jugoslavije. Izbor njegovih esejev z različnih področij, od političnih prek kulturnih do bolj sproščenih, popotniških in skoraj literarnih, ki so bili večinoma napisani v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja (torej pred približno osemdesetimi leti), se, skupaj z naslovnim Evropa danes, bere presenetljivo aktualno, skoraj sodobno. Krleža tako za Evropo, denimo, pravi, da se ves čas zapleta v onstranska protislovja, da se je poneumila kot stara brezzoba devica in medtem ko njeni stroji proizvajajo neskončne količine materialnih dobrin, njeni brezposelni prebivalci stradajo. Ja, kot bi o Evropi pisal danes. A ne samo tam. V eseju Tri dunajska pisma iz leta 1924 trpko ugotavlja, da je vse, kar se danes piše o knjigah, samo še nekakšen oglas, v besedilu Amsterdamske variacije iz leta 1934 pa med drugim pravi, da so knjige danes postale blago kot kravate in galoše. Samosvoj mislec, ki ga je vredno brati tudi danes.

Samo Rugelj, Bukla 110-111

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...