Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Grmade, parade in molk

Prispevki k neheteroseksualni zgodovini na Slovenskem
Grmade, parade in molk
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6751-95-7
Urejanje Brane Mozetič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
520 g
320 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbornik prispevkov za neheteroseksualno slovensko zgodovino prinaša tri večje sklope. Najprej so tu portreti oseb iz zgodovine, vse od začetka 18. stoletja do danes. Sledijo pogovori z večinoma anonimnimi osebami, ki odstirajo svoje osebne zgodbe in čas, o katerem govorijo. Knjigo zaključujejo avtoportreti iz sodobnosti. Zgodovina, ki jo zaznamujejo dogodki od grmad do parad, nad vsemi pa ves čas bedi molk. Pričujoče delo je poskus preseganja tega molka. Rezultat truda in pomoči številnih posameznikov in posameznic, naj bo le začetek razkrivanja neke druge zgodovine, ki je bila doslej zamolčevana. Potrebna bo še cela vrsta dolgotrajnih natančnih raziskav ter četica zanesenjakov, ki bodo brskali po ruševinah in pepelu, kolikor je sploh ostalo še kaj neuničenega in neizbrisanega. V prvi vrsti pa gre za iskanje korenin.

Recenzija Bukla

Zbornik, ki ga je uredil Brane Mozetič in so ga pomagali soustvarjati različni lgbt-aktivisti, umetniki ter javno angažirane osebnosti – jasno, tudi heteroseksualne – , prinaša tri vsebinske sklope, skozi katere se nam odstira neheteroseksualna preteklost na Slovenskem. V prvem delu najdemo portrete umetnic in umetnikov, duhovnikov in navad nih ljudi (sodni portreti), ki so odkrito ali prikrito, morda pa samo ne preveč izpostavljeno ljubili »drugače«. Nemalo imen in usod je morda presenetljivih, pa tudi trpkih, a kljub temu po navadi izpisanih z občutkom odpuščanja življenju. Teže družbi, ki je drugačnost velikokrat – vendar ne vedno – preganjala. V drugem delu beremo anonimne pogovore, ki so po malem anonimni tudi zaradi mejnih praks in kaznivih nagnjenj, tretji del pa napolnijo odkriti introspektivni avtoportreti sodobnikov, ki so se odzvali na urednikovo povabilo. Tisti, ki se za zdaj niso, morda pridejo na vrsto v nadaljevanju …

Žiga Valetič, Bukla 110-111

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...