Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Infidel = Odpadnica

Ayaan Hirsi Ali
Infidel = Odpadnica
34,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Tuma
Zbirka Beri aktualno
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6682-20-6
Prevod Dean Rajčić

Tehnične lastnosti
trda vezava
360 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Infidel/Odpadnica je težko pričakovana zgodba o odraščanju in vzponu te elegantne, slavne – in včasih tudi psovane – politične superzvezde in borke za svobodo govora.
S prodornim pogledom in v umerjenem ter pogosto ironičnem tonu Hirsi Alijeva pripoveduje o razvoju svojih prepričanj.
V knjigi, v kateri opisuje svoje življenje, Ayaan Hirsi Ali opisuje, kako je pri petih letih znala našteti vse svoje moške prednike v zadnjih tristo letih. Babica jo je kasneje tudi s pomočjo udarcev naučila, da se jih je naučila še enkrat več.
Somalski otroci se morajo na pamet naučiti rodovnike svojih družin. To je zanje bolj pomembno od branja in računanja. Zakon klana je edini in najmočnješi in spoštovati ga morajo vsi.
S staršema – oče je ustanovil politično gibanje, zaradi česar se je družina najprej preselila v Savdsko Arabijo. Ko so jih izgnali, mama ni želela v državo, ki ni muslimanska, so pristali v Sudanu. Ker jim niso dovolili vstopiti, so odšli v Etiopijo.
Ali se je prvič srečala z deklicami, ki niso bile muslimanke, z učitelji, ki otrok niso pretepali in življenjem, v katerem si ni bilo treba pokrivati las ali skrivati obraza.
Ko so se preselili v Kenijo, je oče kmalu zapustil družino. Ali se je začela upirati tradicionalnim muslimanskim vrednotam, ki jih je spoštovala njena mati. Pridobila si je izobrazbo in delala v pisarni. Ko so jo hoteli na silo poročiti, in jo pred poroko poslali v Nemčijo, kjer naj bi počakala na vizo za Kanado, je pobegnila.

Ayaan Hirsi Ali je najbolj znana zagovornica pravic muslimank in ena od političark, ki vzbuja največ simpatij.
Izhaja iz nomadske muslimanske družine, kjer so jo poučevali radikalni učitelji.
Učili so jo, da se bo zgodila tragedija, če bo pokazala lase. Pobegnila je družini, slekla muslimanska oblačila, zaprosila za azil na Nizozemskem in svetu povedala zgodbo tisočih pohabljenih in ponižanih muslimank.

Recenzija Bukla

Hirsi Alijeva popisuje svojo življenjsko zgodbo, ki se začne s spomini na otroštvo v Afriki in Saudovi Arabiji. Rojena je bila v Somaliji in vzgojena po strogih muslimanskih načelih. Ko naj bi se poročila s svojim daljnim sorodnikom, je pobegnila v eno najbolj demokratičnih evropskih držav, na Nizozemsko, kjer je najprej dobila politični azil, nato državljanstvo, sčasoma pa je postala tudi poslanka v nizozemskem parlamentu. Danes velja za eno najgorečnejših nasprotnic islamske vere in predvsem nečloveškega muslimanskega ravnanja z ženskami.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...