Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kieslowski o Kieslowskem

Krzysztof Kieslowski
Kieslowski o Kieslowskem
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Slovenska kinoteka, UMco
Zbirka Druge filmske knjige
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6445-92-4
Naslov izvirnika Kieslowski on Kieslowski
Leto izdaje izvirnika 1993
Prevod Katarina Jerin
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15,7 cm
590 g
295 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
knjige umco

Povej naprej

Založnik o knjigi

Krzysztof Kieslowski si je z Dekalogom, Dvojnim Veronikinim življenjem in trilogijo Tri barve prislužil sloves enega najboljših filmskih ustvarjalcev na svetu. V tej knjigi podrobno govori o svojem življenju: otroštvu, ki sta ga prekinila Hitlerjev in Stalinov režim, štirih poskusih, da bi bil sprejet na filmsko akademijo, kaj mu pomenita Poljska in njena prihodnost ter celovito predstavi svoj filmski opus, zakulisje ustvarjanja svojih filmskih mojstrovin in razkrije, kaj mu vsaka pomeni. Kieslowski je razvpito zadržan in celo omalovažujoč do svojega dela in talenta, toda njegova iskrena in podrobna pripoved razkriva strast do ustvarjanja filmov in še z druge osvetljuje kariero, ki so jo poleg drugega pogosto ogrožale tudi politične in gospodarske spremembe na Poljskem.

Danusia Stok je pisateljica in prevajalka. Kot prevajalka ali raziskovalka je sodelovala pri ustvarjanju številnih dokumentarnih filmov o Poljski in je soavtorica filma Jerzyja Skolimowskega z naslovom Delo na črno. Med letoma 1976 in 1981 je živela na Poljskem, kjer je spoznala številne vodilne poljske filmske ustvarjalce, med njimi tudi Krzysztofa Kieslowskega. Danes Danusia Stok živi v Angliji in redno obiskuje Poljsko ter tako ohranja močne vezi s svetom filma v obeh državah.

Recenzija Bukla

Po knjigi Trier o von Trierju, ki smo jo v slovenščini dobili pred dvema letoma, se tokrat v podobni formi predstavlja verjetno eden največjih filmskih ustvarjalecev na svetu – poljski režiser Krzysztof Kieslowski. V knjigi spregovori o svojem otroštvu na Poljskem, ki sta ga zaznamovala predvsem Hitlerjev in Stalinov ­režim, njegovo mladost pa je kasneje zapečatila filmska akademija, za katero je sprejemne izpite naredil šele v četrto. ­Kieslowski poleg avtobiografske pripovedi celostno predstavi svoj obširni filmski opus, vse od svojih prvih kratkih filmov do mojstrovin, kot so Dekalog, Tri barve in Dvojno Veronikino življenje, ob tem pa stalno opozarja na takratne družbene razmere, ki jih je z vseh strani tako ali drugače oblikovala politika in gospodarske razmere v Vzhodni Evropi. Zadržana, a iskrena izpoved, iz katere veje neskončna strast do filma.

Matevž Rudolf

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...