Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moje življenje

Isadora Duncan
Moje življenje
31,20 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-810-6
Naslov izvirnika My Life
Leto izdaje izvirnika 1927
Prevod Katarina Mahnič
Urejanje Julija Uršič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 13,5 cm
440 g
301 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Leta 1927 je v groteskni nesreči življenje izgubila znana plesalka, pionirka sodobnega plesa, Isadora Duncan. Šal, ki se ji je med vožnjo zapletel v kolo športnega kabrioleta, ji je zlomil vrat. Tisti, ki pripadate starejšim generacijam, si boste ob tem morda v spomin priklicali tragični prizor iz biografskega filma Isadora (1968, režija Karel Reisz), v katerem je Duncanovo igrala Vanessa Redgrave, šoferja usodnega avtomobila pa Lado Leskovar. Malo pred smrtjo je Isadora, že dolgo svetovna zvezda, znana tudi po burnih privatnih in družbenih odzivih ter številnih ljubezenskih aferah, povsem obubožana sprejela ponudbo, da napiše avtobiografijo, ki naj bi po željah založnika gradila predvsem na Isadorinem intimnem življenju, seveda skupaj z njenimi »škandali«. Avtoričina izpoved, v kateri brez predsodkov opisuje tako svoje najlepše kot tudi najtežje trenutke, je res zelo osebna in morda tudi zato še danes izjemno živa, zajame pa celoten lok od otroštva do dvajsetih let prejšnjega stoletja. Svojo zgodbo torej konča tik pred daljšim bivanjem v Sovjetski zvezi, kjer je doživela svojo zadnjo veliko in odmevno, a tudi nesrečno ljubezensko zvezo s pesnikom Sergejem Jeseninom.

Recenzija Bukla

Znamenita plesalka Isadora Duncan (1877– 1927) je malo pred smrtjo (do katere je prišlo na zelo bizaren način, saj se ji je naglavna ruta zapletla v zadnje kolo vozečega se kabrioleta in jo zadušila) dokončala avtobiografijo, ki ima več kot osemdeset let po izidu še vedno kulten značaj. To ni čudno, saj gre za strastno, impulzivno in umetniško navdihnjeno življenje plesalke, ki so jo v njenem času oboževale množice po vsem svetu (nekateri so celo trdili, da ima gledanje njenih predstav zdravilne učinke), ona pa je premočrtno sledila svoji ustvarjalni življenjski poti plesalke, na kateri je le redkokdaj kaj obžalovala (morda to, da svojega devištva ni prepustila kiparju Rodinu), kljub temu, da ji je to postreglo tudi z zelo tragičnimi zasuki (smrtna nesreča njunih dveh otrok, po kateri je upala, da se je eden od njiju reinkarniral v novem otroku, ki ga je rodila, potem pa je v nekaj urah umrl tudi ta). Čeprav tu in tam žgečkljiva, ko pripoveduje o svojih ljubezenskih zvezah z nekaterimi najbolj karizmatičnimi moškimi njenega časa, je to predvsem pripoved o obdobju, ko je imela (plesna) umetnost ogromen vpliv in je globoko zaznamovala vsakdanja življenja tako običajnih ljudi kot tudi veljakov.

Samo Rugelj, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...