Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moje življenje

Marcel Reich-Ranicki
Moje življenje
37,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Zbirka Poteze
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-742-0
Naslov izvirnika Mein Leben
Leto izdaje izvirnika 1999
Prevod Ana Jasmina Oseban
Spremna beseda Andrej Inkret
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 14,5 cm
790 g
470 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija

Založnik o knjigi

Moje življenje je avtobiografija Marcela Reich-Ranickega, in vendar veliko več kot le izjemna in obsežna avtobiografija – je kronika nekega časa in dogajanja, tankočuten, temperamenten in trezen oris burnih desetletij med letoma 1920 in 1999. Je eden najpopolnejših dokumentov o vsakdanu varšavskega geta, v katerega je imel avtor še zlasti temeljit vpogled, saj je dobršen čas tudi sam delal v dopisni pisarni judovskega sveta, ki je geto upravljal. Ne nazadnje pa smo priča notranji moči človeka, ki zmore preživeti, in ljubezni, ki ostaja rdeča nit pripovedi – ljubezni do Tosje Langnas in do nemške kulture in književnosti, ki je, kot pravi avtor, njegova edina resnična domovina.
Po knjigi je bil posnet tudi film.

Recenzija Bukla

Avtobiografija »literarnega papeža«, kot so ga poimenovali v Nemčiji, je izšla leta 1999, ko je bil Reich-Ranicki, po rodu Poljak, star osemdeset let, in bila v naslednjih letih kar nekaj ponatisnjena (prodanih je bilo poldrugi milijon izvodov) ter do zdaj prevedena v osemnajst jezikov. Ko berete to izjemno delo, se takemu odzivu ne čudite: po eni strani je imel Reich-Ranicki v zadnjih desetletjih pomemben vpliv na spremljanje, analiziranje in ocenjevanje nemške literature ter njenih ključnih avtorjev dvajsetega stoletja (od Brechta in Bölla prek Canettija, Adorna in Bernharda do Frischa in Walserja), kar ves čas pronica iz drugega dela knjige in njegovega življenja, v katerem se je zapisal literaturi. Po drugi strani pa v začetnem delu knjige zažari njegova osebna zgodba, ko je, pogosto po spletu naključij, uspel preživeti nemško etnično čiščenje Judov na Poljskem in se je Nemčija kot obljubljena dežela kulture sprva izkazovala kot največja sovražnica, ki mu je, paradoksalno, kljub njegovem priimku Reich stregla po življenju. Morda zato ni naključje, da je na vprašanje Günterja Grassa (po rodu tudi iz poljskega Gdanska) pred pol stoletja, kaj in kdo pravzaprav je, Reich-Ranicki odgovoril, da je pol Poljak, pol Nemec in v celoti Jud. Knjiga, ki jo lahko berete tudi kot osebno zgodovino nemške literature v drugi polovici dvajsetega stoletja.

Samo Rugelj, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...