Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Na obalah spomina

Jožica Janežič
Na obalah spomina

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Zbirka Slovenske večernice
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-278-411-9
Naslov izvirnika Pepca´s struggle
Leto izdaje izvirnika 1989
Prevod Niki Neubauer
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
410 g
376 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Že 168. knjiga Slovenskih večernic prinaša še eno v mozaiku človeških zgodb iz vojnega in povojnega časa. V avtobiografskem zapisu spremljamo avtorico od njenega otroštva na Primorskem v času fašizma, nacizma in komunizma do odločitve o odhodu v svobodni svet, ki jo pripelje do obal Avstralije in Amerike.

Rojena malo pred drugo svetovno vojno avtorica z neverjetno živimi spomini iz najranejšega otroštva oriše življenje preprostih, a klenih Slovencev na območju, ki je bilo v tistem času izpostavljeno hudemu pritisku italijanizacije. Pristen opis življenja v družini, vaški skupnosti in širše nazorno predstavi takratne razmere, stiske in vrednote, ki so povezovale ljudi v trdno skupnost. Ob avtoričinih zapisih se bralec zave, kako kruto in razdiralno sta v ta svet posegli druga svetovna vojna in komunistična revolucija. Otroška doživetja dopolnjuje poglavje o zgodovini Slovencev, strokoven, hkrati pa dovolj splošen in nadroben prelet slovenske zgodovine – dobrodošla osvežitev ali dopolnitev znanja, ki se je bodo razveselili tako starejši kot mlajši bralci. Avtorica doživeto popiše tudi razmere v povojnem času, ob katerih je v njej dozorela odločitev, da si za življenje poišče svobodnejše okolje.

Branje celotne zgodbe je navdihujoče tudi zaradi zdrave samozavesti, ki jo izkazuje. Avtorica z vso iskrenostjo izpiše tako svoje lepe kot hude izkušnje, uspehe in padce, vselej pa tudi moč, ki ji pomaga naprej – da z lastnim trudom in z Božjo pomočjo uresniči svoje upravičeno hrepenenje po izpolnjenem življenju.

Svojo izjemno življenjsko pot je avtorica na pobudo prijateljev sprva popisala v angleščini. Knjiga z naslovom Pepcas Struggle je v ZDA izšla leta 1989. Naletela je na zelo dober sprejem tako med slovenskimi izseljenci kot v ameriškem okolju. Kot dragoceno pričevanje jo na tamkajšnjih univerzah priporočajo kot dopolnilno branje študentom, ki želijo bolje poznati evropsko zgodovino 20. stoletja.

O avtorici

Jožica Janežič (1936) se je rodila v Zalogu pri Postojni, kjer je v času druge svetovne vojne in po njej tudi preživljala otroštvo in mladost. Po številnih preizkušnjah se je v želji po življenju v svobodnejšem okolju odločila, da zapusti domovino. Po krajšem bivanju v Italiji se je najprej izselila v Avstralijo. Nato sta si z možem, tudi slovenskim izseljencem, za novo domovino izbrala Ameriko. Študirala je trgovske vede in psihologijo, delovala pa na različnih področjih: kot modna ustvarjalka, nadzornica kakovosti v tovarni oblačil, pozneje tudi kot učiteljica in vzgojiteljica otrok s posebnimi potrebami.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...