Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ne ugašajte mi luči

Jože Centa
Ne ugašajte mi luči
25,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba samozaložba
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-290-998-7

Tehnične lastnosti
trda vezava
195 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

V častitljivem devetem desetletju življenja se je akademski slikar Jože Centa odločil izdati še svojo prvo knjigo, odpreti še eno plat svojega srca in v večnost zapisati spomine na kraje svojega otroštva v okolici Velikih Lašč v letih pred, med in po drugi svetovni vojni. V knjigi pred bralca v številnih barvnih odtenkih niza številne zgodbe iz časa, ki ga je oropal brezskrbnega otroštva, doma ter družine. A knjiga ne prinaša le pokanja pušk in hrumenja vojaških letal, poguma in žrtev, ampak tudi duhovito napisane spomine na zanimive osebe, ki so lahko bivale le v tistem času in okolju.

V prvem delu knjige so zapisani spomini na čas, kakor so ga doživljali otroci. Od vstopa v osnovno šolo, ko se je že napovedovala vojna, do njenega začetka, ki je prinesel zaporedne tragedije prav v njegov dom. Ta pričevanja bi bilo težko razdeliti na posamezna poglavja, zato so zapisani kot celota ter kljub vsej tragiki dogodkov vendarle obarvani z otroškim optimizmom. V drugem delu so opisani vaški posebneži in »petlarji«, junaki tistega časa, ki so svoji okolici dajali poseben čar in svojevrstnega duha ter jih je avtor prikazal tudi na ilustracijah.

Avtor v svojem v svojevrstnem slogu pisanja prepleta avtentični jezik otroka z jezikom odraslega, današnji knjižni jezik plemeniti s takratno govorico velikolaške okolice. Tako je nastala barvita sestavljanka prelivajočih se zgodb, ki skozi pogled nedolžnega otroka prehajajo v pogled razumnega odraslega. Odraslega, spravljenega s svojim življenjem, ki se je zavestno odločil, da s svojimi zgodbami ne želi nikomur škodovati, želi le postaviti izviren spomenik tistemu času, ki ga zaradi zgodovinskega spomina ne smemo pozabiti. In o njih govoriti po resnici ter brez pretiravanja ali prirejanja. Da se ne bi ponovilo! Da bi naši potomci še čutili lepote stvarstva ter znali odgovorno krmariti ta svet. Svet, katerega podobe je sicer avtor vse svoje plodno življenje tako vestno beležil predvsem v svojih likovnih delih, in jih sedaj z jasnimi in pronicljivimi mislimi prelil še v pisano besedo.

Recenzija Bukla

Akademski slikar Jože Centa (1934) je svoje doživljanje življenja do sedaj izražal le v likovnih podobah, zdaj pa se je odločil, da številne drobce spominov iz svojega otroštva ujame tudi v pričujoči zapis. Ta bralca takoj potegne med svoje strani, saj Centa zelo doživeto in iskreno spregovori o časih, ki so mnogim morda nepoznani, za Centovo generacijo pa še kako zelo živi in ujeti v vse pore njihovega obstoja. Avtor je svoje spomine večinoma strnil okrog obdobja odraščanja na rodnem Dolenjskem, ki so ga še posebej preplavile sence druge svetovne vojne in tudi boleči dogodki iz osebnega življenja. Kako je desetletnega Jožka zaznamovala izguba mame, avtor v knjigi delno nakaže že z likovno podobo poglavja, še bolj pa s samim zapisom, kjer pred bralca razgrne vso bolečino in temò ­takšnega travmatičnega dogodka. Čeprav avtorjevo otroštvo še zdaleč ni bilo milo in lepo, pa zapisi vseeno niso potopljeni le v trpkost in grenkobo, za kar poskrbi Centa s svojim slogom pripovedovanja in tudi z jezikovnim orodjem. Ob tem s prav posebno mehko svetlobo razsvetli knjigo predvsem njen drugi del, v katerem je avtor v besedi in zanj značilni šegavi likovni podobi ujel spomine na vaške posebneže – petlarje iz svojega otroštva. Celotno avtobiografijo odlikuje avtorjeva odprtost in težnja po razkritju (tudi osebne) resnice, vsemu skupaj pa dajejo še večjo vrednost avtorjeve slike, nanizane med zapise, in obilo raznolikega dokumentarnega materiala, ujetega v pisma, fotografije in skice. Toplo priporočam v branje!

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 156

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...