Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Še vedno vihar

Peter Handke
Še vedno vihar
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Wieser
Leto izdaje 2011
ISBN 978-3-99029-000-2
Naslov izvirnika Immer noch Sturm
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Brane Čop

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 13 cm
310 g
146 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
leposlovje
zgodovina
nemško leposlovje

Založnik o knjigi

Brane Čop je Handkejevo nemško besedilo "Immer noch Sturm" prevedel v slovenščino. Eno Handkejevih najpomembnejših besedil je avtor sam poimenoval "žaloigra o koroškem uporu in zgodovina moje družine". Osrednja tema so koroški Slovensci, Handkejeva družina z materjo Slovenko, koroški partizani, državljanska vojna, ideološko razdvajanje družin....
Delo je poetična mešanica sodobnosti in družinske zgodbe, postavljena na avstrijsko Koroško, polna jezikovno-političnih prepletanj med Koroško in Slovenijo. Svečana poetičnost prehaja v tragiko, se izmenjuje z intimno izpovednostjo.

Recenzija Bukla

Na temelju kratke didaskalije iz Kralja Leara je Handke mojstrsko literariziral in s tem metaforiziral življenje slovenske manjšine na Koroškem v času pred drugo svetovno vojno in po njej. Srečanje med pripovednim Jazom in njegovimi predniki se odvija kakor v sanjah, saj liki izginjajo in se prikazujejo skoraj iz nič, pokrajina pa ostaja ves čas neoprijemljiva in statična. Tek časa je linearen, z nenadnimi preskoki, izraženimi v jeziku. Slednjega domiselno izrabljajo tudi liki, ki s preigravanjem registrov privzemajo različne vloge. Pripoved je izpisana v obliki dramskih monologov, dialogov in pripovedovalčevih komentarjev, vendar so ti izpisani kontinuirano, tako da je delo mogoče brati tudi kot roman. »Onkraj jezika se pričenja oblast«, ta pa svojo moč vzpostavlja ravno z jezikom. Kljub zgodovinski podlagi avtor zelo perečo temo manjšine predstavi kot univerzalni boj za svojo identiteto.

Ana Geršak, Bukla 76

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...