Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

»Skočite, prekleto, skočite!«

Spomini pilota sestreljenega letala B-17 med drugo svetovno vojno
Edward F. Logan ml.
»Skočite, prekleto, skočite!«
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-181-4
Naslov izvirnika »Jump, damn it, jump!«
Leto izdaje izvirnika 2006
Prevod Milena Podgoršek, Janez Žerovc
Urejanje Tine Logar
Slikovno gradivo Edward F. Logan ml.

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16,5 cm
620 g
238 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Poročnik Edward F. Logan ml. je kot pilot bombnika B-17, t. i. leteče trdnjave, letel pri 15. zračni sili ameriškega vojnega letalstva, v 817. bombniški eskadrilji 483. bombniške skupine v okviru 5. letalskega polka z oporiščem v južni Italiji in je sodeloval v zračnih napadih na strateško pomembne nemške tovarne orožja, rafinerije in tudi prepletene transportne sisteme po vsej Evropi.

V napeto napisanih spominih nam podrobno predstavi svoja doživetja v času kariere pri ameriškem vojnem letalstvu. Še posebej so poudarjeni njegova odločnost med dveletnim urjenjem, da postane pilot, začetek bojevanja leta 1944 in življenje pilota bombnika na evropskih bojiščih. Avtor je izpostavil predvsem svojo 34. bojno misijo marca leta 1945. Med to operacijo je bil njegov bombnik B-17 nad Gradcem tako hudo poškodovan, da je bil skupaj s posadko prisiljen izskočiti nad sovražnim ozemljem. S pomočjo slovenskih partizanov so se Logan in njegovi tovariši izognili nemškim in belogardističnim četam, ki so jih iskale, in se varno vrnili v bazo v Italijo. V osebni pripovedi letalskega strokovnjaka se podrobno seznanimo tudi s tehničnimi podrobnostmi delovanja bombnika B-17 in s številnimi zaupnimi podatki o misiji.

Avtor v epilogu navaja še dodatne informacije o partizanih in sestavu 15. zračne sile. Avtor, upokojeni transportni pilot in letalski upravni delavec Edward F. Logan ml., živi v Hendersonwillu v Južni Karolini v Združenih državah Amerike.

Recenzija Bukla

Ob praznovanju obletnice konca druge svetovne vojne je izšla knjiga, ki naš narodnoosvobodilni boj predstavlja z malce drugačne perspektive. »Skočite, prekleto, skočite!« je namreč memoarska knjiga upokojenega ameriškega pilota (izvirno je izšla leta 2006), ki je med drugo svetovno vojno pilotiral ameriško vojaško letalo, bombnik B-17 ter z njim opravil kar 34 vojaških letalskih misij. Potem ko Logan natančno opiše usposabljanje za vojaškega pilota, skupaj z manevri, ki so jih izvajali v zraku, se posveti zadnji bojni misiji, ki je bila usodna za njihovo letalo, saj so jih Nemci nad Gradcem tako močno poškodovali, da je bil skupaj s posadko prisiljen izskočiti nad sovražnim ozemljem – Slovenijo. Namesto Nemcev pa so Logana in posadko prestregli partizani ter jih kot dobro izurjeni in prijazni borci v nekaj natančno popisanih dneh spravili na varno. Doživeti spomini iz vojnih dni, ki slovensko partizanstvo popisujejo z naklonjenimi tujimi očmi.

Samo Rugelj, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...