Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Valat
16,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Litera
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6780-89-6
Ilustracije Izar Lunaček
Urejanje Orlando Uršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
17 x 16 cm
310 g
135 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija

Založnik o knjigi

In življenje teče dalje, pravi dr. Peter Čeferin v zadnji izmed oseminštirideset zgodb, v kateri je zajel vse svoje življenje od rojstva naprej. Za razliko od prvenca (Moje odvetniško življenje), je kompozicijska dominanta v tokratni zbirki zgodb z naslovom Valat osebna izpoved avtorja. Zgodbe so vezane na avtorjevo družino, mladost, služenje vojaškega roka, zelo iskreno pa dr. Peter Čeferin v tej knjigi spregovori o prepadih, čez katere je kot mlad človek moral stopiti. S skorajda boleče resnično pisavo nam avtor brez olepševanja ali iskanja opravičila zase razgrinja svoje spodrsljaje, popivanja, pretepe in uporništvo v času služenja vojaškega roka. Iz knjige, ki jo je z ilustracijami opremil priznani slovenski ilustrator Izar Lunaček denimo izvemo, da se je avtor rodil skorajda med igro taroka, ker je njegova mati kljub rednim popadkom trmasto vztrajala, da bo partijo odigrala do konca, saj je imela v rokah narejenega Valata. Kako naključno, ali pa tudi ne; iz vseh zgodb v knjigi namreč poleg iskrenosti in jezikovnega verizma, bije tudi trma in vztrajnost avtorja, da vse, česar se loti, odigra do konca. Kljub številnim življenjskim stranpotem, kljub divji mladosti, polni pretepov, popivanja, kljubovanja in številnim zdrsom, ki se človeku, ki je človek z veliko začetnico v življenju zgodijo, čeravno mu jih danes nihče, ki ga osebno ne pozna, ne bi pripisal. Dr. Peter Čeferin, danes eden najbolj prepoznavnih in najprodornejših slovenskih odvetnikov, zagovornik in borec za pravično obravnavanje vsakogar, ki se znajde pred sodiščem, je namreč človek z veliko začetnico tudi zato, ker iz zgodb njegovega življenja kar hitro razberemo, da ima rad človeka. Tistega imenitnega in tistega manj imenitnega, revnega, manj pomembnega ali pa tistega, ki ga je treba zagovarjat na sodišču. Zgodbe v knjigi Valat nam skozi branje odkrijejo pot in način delovanja avtorja, ki izrazito spominjajo tudi na karate do, pot karateja, ki se nikjer ne konča. Najbrž zato, ker ima avtor pri svojih petinsedemdesetih letih redne treninge karateja, pri katerem je dosegel mojstrsko stopnjo drugi Dan. In tudi ta pot teče dalje.

Recenzija Bukla

Po kratkih kariernih prigodah v Mojem odvetniškem življenju dr. Peter Čeferin ni odložil pisala, temveč je sklenil nadaljevati v podobnem slogu, formatu ter z istim stripovskim opremljevalcem, Izarjem Lunačkom. Tokrat je popisal postaje svojega življenja skozi oseminštirideset anekdotičnih črtic, ki dokazujejo, da je mož živel zanimivo, eklektično življenje, polno preobratov (od večkratnega aresta zaradi nočnega pijančevanja do štiridesetletne abstinence) in strasti (gledališče, pisanje, karate, družina). Poleg tega, da je humor glavno avtorjevo orodje za obračunavanje s seboj, postane tudi ščit, s katerim se obrani družbenih lucidnosti v prehodih različnih sistemov in ozračij; navsezadnje gre za petinsedemdesetletnika, ki je v svoji odvetniški praksi videl, izkusil in razumel več, kot prenese papir.

Žiga Valetič, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...