Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodovina v mojem življenju

Spomin na tri obdobja
Ivan T. Berend
Zgodovina v mojem življenju
37,41 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-775-8
Prevod Matej Venier

Tehnične lastnosti
trda vezava
264 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija

Založnik o knjigi

Ivan T. Berend, svetovno znan in priznan madžarski ekonomski zgodovinar, sodi v generacijo, »ki je izkusila \'najboljše in najslabše vseh časov\' – tragedijo, bolečino, uspeh in srečo 20. stoletja«. Berend je bil na Madžarskem priča petim menjavam oblasti in dvema revolucijama, preživel pa je tudi zapor in koncentracijsko taborišče. Po študiju na Ekonomski univerzi Karla Marxa v Budimpešti je zasedal najpomembnejše univerzitetne vodstvene položaje v državi. Bil je predstojnik oddelka za ekonomsko zgodovino, dekan Šole za splošno ekonomijo, ki je bila del univerze, rektor univerze ter predsednik Madžarske akademije znanosti. V vsem tem času je predaval na svoji univerzi v Budimpešti in gostoval na številnih znanih svetovnih univerzah. Pisal je knjige s področja zgodovine in ekonomske zgodovine, ki so izhajale večinoma na Zahodu. V devetdesetih letih se je preselil v Združene države Amerike in začel predavati na kalifornijski univerzi UCLA.
Njegova avtobiografija Zgodovina v mojem življenju je med drugim tudi zelo subtilno pričevanje o stiskah intelektualcev, ki jim diktatorski sistemi, v katerih živijo, puščajo le tri možnosti: ali ostanejo v osami in se posvetijo znanstvenemu delu ter se odrečejo političnemu delovanju; so v opoziciji, kritizirajo in razkrinkavajo režim ter sprejmejo zapostavljanje in izključevanje; ali ostanejo v političnem sistemu in delujejo za reformo države, kritizirajo režim na legalen način in si prizadevajo za spremembe znotraj obstoječe ureditve. Berend se je odločil za slednjo pot in bil vse od poznih šestdesetih let glasnik reform, ki so na svojem vrhuncu zrušile madžarski komunizem.
Avtobiografija obravnava tudi temeljna zgodovinska vprašanja in polemike ter ponuja primerjavo med evropskim in ameriškim visokošolskim sistemom ter avtorjeve poglede na življenje v Združenih državah Amerike.

Recenzija Bukla

Leta 2013 je v slovenščini že izšla Gospodarska zgodovina Evrope v 20. stoletju, ki jo je napisal Berend (1930), profesor na ameriški UCLA, po rodu pa sicer iz Madžarske. Založba Modrijan je predstavitev tega avtorja zdaj dopolnila še z njegovo avtobiografijo, ki je izvirno izšla leta 2009 v angleščini. Z njo je Berend želel Američanom in tudi drugim zahodnjakom predstaviti svoj osebni (pa tudi vzhodnoevropski) pogled na dogajanje v Vzhodni Evropi v obdobju od njegovega rojstva pa do zloma socializma, saj je ob vsakodnevnem druženju z njimi ves čas ugotavljal, da imajo, v zvezi s tamkajšnjim resničnim življenjem običajnih ljudi, pa tudi javno delujočih intelektualcev, precej omejen in ozek pogled. Berend je v svojem življenju preživel marsikaj, od koncentracijskih taborišč do kariernega vzpona na Madžarskem, kjer je zasedal najpomembnejše univerzitetne položaje v državi in bil tudi glasnik reform, ki so zrušile komunizem, potem pa je v devetdesetih letih v ZDA naredil novo kariero in se uveljavil še tam s svojimi strokovnimi deli. Avtobiografija madžarskega intelektualca, ki je svojo deželo lahko kritično opazoval tako od znotraj kot tudi od zunaj.

Samo Rugelj, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...