Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bedenice

Kraški šopek Milka Matičetovega iz Koprive
Božidar Premrl
Bedenice
39,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-05-0200-5
Leto izdaje izvirnika 2019

Tehnične lastnosti
trda vezava
468 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
biografije in spomini
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Bedenice so že tretja knjiga, ki jo Božidar Premrl posveča Koprivi in Krasu, kraškim kamnom in kamnarjem ter drugim njenim ljudem, živim v branje in rajnim v spomin. Naslov si je sposodil od Koprivca Milka Matičetovega, ki je zbral pravo bogastvo slovenskih ljudskih imen za te cvetlice.

Matičetov, etnolog in slovstveni folklorist mednarod-nega slovesa, ima ob stoletnici svojega rojstva v njej tudi glavno besedo. Širša in strokovna javnost ga pozna predvsem po njegovih objavah iz rezijanskega ljudskega izročila, medtem ko so njegova dela s kraško tematiko manj znana, ogromno zapisov iz domačega kraja in okolice, ki so nastajali od njegovih mladih let dalje, pa je ostalo neobjavljenih.

Obsežnost, bogastvo in pestrost teh neobjavljenih domoznanskih, etnografskih in folklorističnih zapiskov mladega Milka, ki jih zdaj hrani Inštitut za slovensko narodopisje, so narekovali še eno knjigo, ki je zajela vse, kar je napisal o svoji rojstni vasi in o Krasu, ter njegovo osebno usodo in vlogo v tem okolju. Na kratko povedano, sega njena poglavitna vsebina od zgodovinskih izročil iz starih in polpreteklih časov ter folklornih in drugih ljudskih pripovedi in zgodb, pronicljivih portretov vaščanov in vaščank do raznih anekdot, pravljic, pesmi, molitev, pregovorov, rekov, vaških špotljivk, starih narečnih besed in drugega drobiža. Njegova rokopisna zapuščina je v knjigi dopolnjena s prepisi starih tonskih posnetkov pripovedovalcev in pevcev iz Koprive, ki jih je prispeval Glasbenonarodopisni inštitut iz Ljubljane. Avtor knjige je to zapuščino obogatil z živim kraškim izročilom, ki ga je v zadnjem času nabral na Krasu, in s sorodnimi zapisi drugih avtorjev, med katerimi je treba posebej omeniti rokopisne Paberke in Rodbinske starine župnika in domoznanca Virgila Ščeka, ki je bil tudi mentor in podpornik maldega Milka.


Več o knjigi:


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...