Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dr. Andrej Gosar (1887-1970)

Dr. Andrej Gosar (1887-1970)
30,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-278-190-3
Naslov izvirnika Dr. Andrej Gosar (1887-1970)
Leto izdaje izvirnika 2015
Urejanje Jure Gašparič, Alenka Veber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 17 cm
960 g
514 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
biografije in spomini

O knjigi

Potem ko se je v Logatcu in v prostorih SAZU odvijal 28. in 29. junija 2014 znanstveni simpozij Dr. Andrej Gosar, Krščanstvo in socialno gibanje. Življenje, delo, pomen, na katerem je sodelovalo čez 40 predavateljev, ki so živahno debatirali, je zgodovinar Jure Gašparič pripravil znanstveno monografijo Dr. Andrej Gosar (1887-1970), v kateri je velik del sodelavcev s simpozija pripravil svojo razpravo.

Knjiga je razdeljena na pet osrednjih tematskih sklopov. Po uvodnih besedah Gosarjevega sina Petra, ki bralca stvarno, a hkrati prijazno vpelje v očetov svet, sledi biografski del knjige — devet poglavij o življenjski in poklicni poti Andreja Gosarja, zlasti o njenih političnih in profesorskih aspektih od tridesetih let 20. stoletja. Naslednji tematski sklop je posvečen Gosarjevemu znanstvenopublicističnemu delu. Sedem avtorjev razgrne njegov duhovni svet, njegova socialna, ekonomska in filozofska razmišljanja. Da Gosarjevo delo še zmerom vzbuja pozornost, priča sklop, ki prejšnjega logično nadaljuje in dopolnjuje; ravno tako sedem poglavij o recepciji, veljavi in pomenu Gosarjevega dela.

Prvemu delu knjige, ki je zasnovan po pravilih znanstvene monografije, sledi sklop, poimenovan Zapisi. V njem so razvrščena poglavja, ki prinašajo raznovrstne novosti in podatke o Andreju Gosarju, od gradiva iz Nadškofijskega arhiva do pripovedi o postavitvi spomenika … Nadvse dragocena je izjemna bibliografija Andreja Gosarja, dodana na koncu.

Recenzija Bukla

Knjiga je rezultat znanstvenega simpozija, ki je leta 2014 potekal v čast dr. Andreju Gosarju, podnaslov simpozija pa se je glasil Krščanstvo in socialno gibanje. Pričujoči zbornik združuje eseje zgodovinarjev, intelektualcev in pisateljev, ki so se ozrli na življenjsko pot sredinskega politika, ki je v času druge svetovne vojne zavračal komunizem, razšel pa se je tudi s Slovensko ljudsko stranko. Že leta 1923 je izdal prvo v vrsti knjig, ki so se posvečale novemu družbenemu redu (Za krščanski socializem), krizi demokracije, socialni ekonomiji ... Kasneje je postal profesor ekonomije in sociologije, s predavateljskim poklicem pa je nadaljeval tudi po drugi svetovni vojni. Gosar je napade, šikaniranja in spotikanja doživljal tako z leve strani kot tudi iz klerikalnih vrst, zato nekako sodi v krog intelektualcev blizu Edvarda Kocbeka, oba sta bila namreč zagrizena razpravljavca v reviji Dom in svet. Monografija je zanimiva predvsem v luči socialnih, antipotrošniških potez, ki jih vleče aktualni papež Frančišek, s čimer se Rimskokatoliška cerkev po nekaj desetletjih ponovno odmika od predanosti demokratičnemu kapitalizmu, ki zadnjega četrt stoletja na Zahodu povsem prevladuje.

Žiga Valetič, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...