Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dva brata, trije svetovi

Zgodba o družini Žagar
Monika Žagar
Dva brata, trije svetovi
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Spomini in izpovedi
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-01-3763-4
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
20,5 x 14,5 cm
250 g
228 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Romansirana biografija avtoričine družine Žagar, ki je v začetku prejšnjega stoletja na Notranjskem razvila uspešno družinsko lesno industrijo.
Osrednji del knjige govori o ideološki razcepljenosti med bratoma v med- in povojnem obdobju ter o konkretnih in skritih posledicah odvzema velikega premoženja po koncu vojne. Zgodba je osebna in hkrati tipično slovenska: v prelomnih trenutkih je ideologija postavila med brata globok prepad. Avtorica ob raziskovanju preteklosti te razdvojenosti ne poglablja, skuša jo razumeti in preseči.
To ji je odlično uspelo s prepričljivimi večplastnimi liki, napeto dramaturgijo, predvsem pa s poetičnim in odprtim koncem. Prepriča nas, da je zgodba močnejša od ideologije, sedanjost pomembnejša od preteklosti.

Monika Žagar je študirala na ljubljanski Filozofski fakulteti in na univerzi v Oslu in Aarhusu, doktorirala je na kalifornijski univerzi v Berkeleyju iz skandinavistike. Zadnji dve desetletji je profesorica skandinavskih študij na univerzi v Minnesoti.

Recenzija Bukla

Potomka (sicer doktorica skandinavistike in literarnih ved, ki je dolgo živela in delala v tujini) lesnih industrialcev z Rakeka na Notranjskem, ki so med obema svetovnima vojnama z zagrizeno delavnostjo ustvarili tako po velikosti kot organiziranosti zavidanja vredno podjetje – po drugi svetovni vojni je bilo nacionalizirano – , večplastno in v polliterarnem slogu izriše kroniko družine in njene preizkušnje v zobatem kolesju zgodovine. Pred nami vstaneta brata (eden od njiju je bil avtoričin oče), ki se v nepredvidljivem času druge svetovne vojne odločata o svojih dejanjih v povezavi s svojimi prepričanji (eden odide med partizane, drugi še naprej vodi podjetje). To po osvoboditvi vpliva na njuno različno življenjsko prihodnost. Odkrivanje družinske preteklosti, ki jo je usodno zaznamovala naša polpretekla zgodovina, avtorica podaja fragmentarno in z različnih časovnih perspektiv, s čimer ustvarja unikaten mozaik človeških usod, v katerem z dušo in telesom še vedno biva tudi sama.

Samo Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...