Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Flush

Življenjepis
Virginia Woolf
Flush
23,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Nostalgija
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-529-7
Naslov izvirnika Flush
Podnaslov izvirnika A Biography
Leto izdaje izvirnika 2005
Prevod Jana Unuk
Spremna beseda Jana Unuk
Urejanje Tatjana Jamnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
250 g
141 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Virginia Woolf je za Flusha (1933), življenjepis koker španjela angleške romantične pesnice Elizabeth Barrett Browning, uporabila svoj običajni pristop k pisanju biografij, kombinacijo resničnih dejstev, ki naj bi proizvedla »estetski učinek resnice«, s fikcijo. S portretom Flusha se je pisateljica, kolikor je to sploh mogoče, približala predstavljanju »skrivnostnih, tihih, nepredstavljenih življenj«, medtem ko je upodobitev njegove gospodarice pogled na zasebno življenje ženske – od dolgih ur bolezni v spalnici v zadnjem delu hiše na Wimpole Streetu, ljubezni do pasjega prijatelja, dvorjenja Roberta Browninga, do pretresljive Flusheve ugrabitve in srečanja z revno narobno stranjo bahave prestolnice, skrivne poroke in pobega v Italijo, rojstva otroka in srečanja s smrtjo. Toda v ospredju zgodbe je vseskozi Flush, in pisateljica se poskuša približati pasjemu doživljanju tudi skozi opise vonjev ter vidnih in slušnih zaznav, s pomočjo katerih se, med drugim, zarisuje kontrast med meglenim Londonom 19. stoletja in sijočo, toplo in sproščeno Italijo.

Recenzija Bukla

Knjiga Flush je dokaj nenavadna, saj gre za življenjepis psa, prikupnega kokeršpanjela angleške romantične pesnice Elizabeth Barrett Browning. Avtorica nam v romanu z neverjetno domiselnostjo in igrivostjo približa svet, kot ga vidi, sliši, se ga dotika, predvsem pa voha pes.

Kot na splošno velja za (človeške) like v delih Virginie Woolf, se tudi v Flushu »osebna«, povsem vsakdanja doživetja brezšivno stikajo z družbenim okoljem. Tako Flush v premožni hiši, kjer živi, dobesedno zavoha zatohlo, postano vzdušje patriarhalne družine; na sprehodih po ugledni londonski ulici resda hodi z dvignjeno glavo uglednega »meščana«, a pripet na vrvico; ko po ugrabitvi pristane v razdrapani najemniški koloniji, na lastni koži občuti nepremostljivost socialnih razlik; ob selitvi v Italijo pa se mu razpre nov, bolj svoboden in demokratičen svet, ki ne pozna razlik med rodovniškimi psi in mešanci.

Tako avtorica duhovito in obenem zajedljivo pred nami razgrne natančen vodnik po ulicah, družbenih konvencijah in političnem ozračju angleškega 19. stoletja, nekje na prelomu med georgijansko in viktorijansko dobo. Ta satirično intoniran pripovedni tok pa nenehno prehaja v intimnejše tolmunčke, katerih srčika je globoka povezanost Flusha in njegove lastnice Elizabeth.

Tu in tam perspektive obeh, ženske in psa, skorajda ni mogoče ločiti, saj sta »razločena, pa vendar odlita po istem kalupu – morda je vsak od njiju dopolnjeval tisto, kar je dremalo v drugem«. S tem se Virginia Woolf spretno ogne počlovečenju psa, hkrati pa seže tudi onstran (biografske) zgodbe o Elizabeth Barrett Browning.

Ob njuni zgodbi se odpirajo tudi (filozofska) vprašanja o osebni svobodi, družbeni enakosti, neulovljivosti jaza, smrti. Flusheva zmožnost, da življenje vpija prek vonjev in dotikov, ga zasleduje z goni in v ekstazi naskakuje, pa v pisateljici utrjuje tudi (boleče) spoznanje o nezmožnosti besed, da bi izrekle vse bogastvo življenja.

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...