Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

In mimo je šel spomin

Trenutni in ne prav trenutni zapisi (1936–2010)
Boris Pahor
In mimo je šel spomin

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Mladika Trst
Leto izdaje 2013
ISBN 978-88-7342-192-4
Urejanje Nadia Roncelli

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 15 cm
490 g
320 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
biografije in spomini
književnost in jezikoslovje
leposlovje > eseji
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Trenutni in ne prav trenutni zapisi Borisa Pahorja zajemajo krajše prozne zapise, eseje, govore, članke, ocene literarnih del, pogovore in spise različne narave, ki so nastali med letoma 1936 in 2010. Nekateri izmed teh zapisov so bili v preteklih desetletjih objavljeni v revijalnem in dnevnem tisku (v Primorskem dnevniku, Delu, Novem glasu – prej Novem listu, Sidru itn.), starejši pa v revijah, ki so izhajale v medvojnem času (Brinjevke, Malajda, Mladika, Dejanje), nekateri pa niso še bili objavljeni in jih je avtor doslej hranil le v rokopisni obliki. Publikacija, ki je razdeljena v pet poglavij – kratka proza, članki in govori, portreti, ocene, intervjuji – odkriva in razkriva različne vidike Pahorjevega delovanja: literarnega, esejističnega in publicističnega.

Posebno zanimiv je nedvomno prvi sklop prispevkov, v katerem so zbrane črtice in novele, ki jih je avtor pisal še v medvojnem obdobju in ki niso še bile objavljene v knjižni obliki. Gre za pravo literarno dragocenost.

Recenzija Bukla

V nadvse obširnem ustvarjalskem opusu Borisa Pahorja, ki je konec letošnjega avgusta praznoval častitljivi 100. rojstni dan, se je nabrala bogata bera romanov in drugih proznih del, dnevniških zapisov, polemičnih spisov, govorov in še marsičesa drugega. Tudi zato se je rodila zamisel za tovrstno knjigo, ki je razdeljena na pet delov: v prvem so razprostrte Pahorjeve črtice, kratki odlomki iz njegovih zgodnjih proznih del in tudi nekaj dnevniških zapisov. Sledijo pisateljevi govori, ki jih je avtor ustvaril v različnih časovnih obdobjih za različne priložnosti, portreti znancev in pisateljev, kakor jih je videl, začutil ali doživel Pahor, ter njegove knjižne ocene del tujih avtorjev. Knjigo, ki predstavlja slikovit prerez njegovega ustvarjanja in razmišljanja, na koncu zaokroža niz zbranih intervjujev s pisateljem, objavljenih v različnih publikacijah v obdobju od sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa vse do današnjih dni. Spomini vseh vrst, tako žlahtni, da jih je bilo vredno ujeti in (nekatere ponovno) natisniti, zdaj ne bodo šli v pozabo, niti jih ne bo mogel uničiti zob časa. In prav v tem je (še večja) dragocenost pričujočega dela!

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 95-96

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...