Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Janez Evangelist Krek za Slovence

Janez Evangelist Krek za Slovence

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Družina
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-04-0438-5
Urejanje Janez Juhant, Aleš Primc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
380 g
302 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
religija > krščanstvo
biografije in spomini

O knjigi

Ob stoletnici smrti duhovnika in narodnega voditelja dr. Janeza Evangelista Kreka (1865-2017) med bralce prihaja izbor večinoma že objavljenih in nekaj manj dostopnih Krekovih spisov – nekakšen kompendij njegovih razmislekov o človeku, narodu, politiki, vzgoji, državi in življenju nasploh. Izbor besedil sta pripravila odlična poznavalca, filozofa Aleš Primc in dr. Janez Juhant; slednji je pripravil tudi obširen komentar Krekovega življenja in dela.
»Samo vednost ni zadosti. Tudi samo seznanjenost z njegovim delom in mislijo ni zadosti. Tako kot ni zadosti vedeti za težave in misliti, da poznaš rešitve. Potrebna so dejanja. Kdor se bo navdušil nad dr. Krekom, ne bo mogel ostati križem rok. In prav to najbolj potrebuje Slovenija: odgovorne, delavne, pogumne in družbeno dejavne ljudi.
Knjiga je zasnovana tako, da jo vzamete v roke, odprete, kjer koli že, začnete brati … srkati ideje in – delati načrte …«

Recenzija Bukla

Lani je minilo 100 let od smrti vsestransko angažiranega dr. Janeza Evangelista Kreka. Deloval je na toliko različnih področjih, da je svoje (pre)kratko življenje končal prav zaradi izčrpanosti. A če je na eni strani slabo skrbel zase, pa tega ni mogoče reči za njegov odnos do slovenskega naroda. Vanj so bile namreč uperjene vse njegove moči in skrbi; v svoji socialni in družbeni angažiranosti je bil trden in neomajen, številni sodobniki, tudi Cankar in Župančič, pa so v zapisih, ki so jih ustvarili ob Krekovi smrti, poudarili prav pomen njegovega udejstvovanja za blagor najšibkejših slojev. Knjiga prinaša dragocene izvlečke Krekovih zapisov, govorov ali misli s področja človeških odnosov, politike, religije, vzgoje in izobraževanja, države, družine, naroda in še česa – večina od njih je bila v preteklosti že objavljena, vmes pa je tudi nekaj njegovih težje dostopnih spisov. Vsi po vrsti dokazujejo, da je bil Krek človek, čigar mnoga razmišljanja in prepričanja so aktualna še danes, kar bralca še dodatno nagovarja k razmisleku o njegovi veličini in pomenu njegove zapuščine.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...