Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Karl Marx

Revolucionar in njegov čas
Jonathan Sperber
Karl Marx
39,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-788-8
Naslov izvirnika Karl Marx
Podnaslov izvirnika A nineteenth-century life
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Andrej E. Skubic

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15,5 cm
1.060 g
591 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini

Založnik o knjigi

Biografska študija o Karlu Marxu prikazuje tega misleca na ozadju kompleksnih družbenih, političnih, intelektualnih in eksistencialnih razmerij (zahodno)evropske stvarnosti 19. stoletja. Marx je rdeča nit knjige, ki pa obravnava veliko več. Začenši s praktičnimi posledicami konca bonapartovskih koalicijskih vojn in zapuščino dunajskega kongresa, pripoved o postajah Marxovega življenja vseskozi slika podobo in značilnosti življenja na stiku med takratno Kraljevino Prusijo in Francijo, zatem tudi družbene razmere sredine 19. stoletja predvsem v Franciji, Belgiji in Angliji.
Skozi obravnavo pomembnih zgodovinskih političnih dogajanj tistega časa spoznavamo okoliščine, v katerih so se rojevale in ostrile ideje in zahteve vstajajočega delavskega gibanja v Evropi pa tudi socializma oziroma marksizma. Ta čas zaznamuje prehod iz stare oblike družbene nepravičnosti, ki jo je skušala razbiti francoska revolucija, v novo, modernejšo obliko izkoriščanja delavskega razreda v razmerah propulzivnega kapitalizma industrijske dobe. Marxovo doživljanje mogočnih družbenih sprememb časa je obravnavano tudi v luči aktualnih filozofsko-znanstvenih teorij, ki so ga močno prevzemale in jih je tudi intenzivno vključeval v svojo diagnozo družbenih razmerij: od Heglove filozofije prek Comtovega pozitivizma do Darwinovega nauka o evoluciji.
Biografija o Marxu je tako veliko več kot le življenjepis revolucionarja, filozofa in sociologa. To je popis bogate mreže sopotnikov in nasprotnikov, ki jih še danes ne moremo razumeti brez upoštevanja njihovih interakcij s Karlom Marxom. Je celovita analiza miselnih in družbenih tokov, ki so gradili empirično stvarnost Evrope v 19. stoletju in sredi katerih so nastajala tudi znamenita Marxova dela, med njimi zlasti Komunistični manifest in Kapital.

Recenzija Bukla

Minili so časi, ko so Marxove knjige tiskali v neznanskih nakladah in ga imeli za obvezno literaturo pri študiju ekonomije, minili pa so tudi časi, ko so Marxove knjige vozili v razrez. Njegov prvi del Kapitala je nedavno doživel nov prevod v slovenščino, Terry Eagleton se v svoji knjigi, pred kratkim izdani tudi pri nas, sprašuje, zakaj je imel Marx v svojih teorijah prav, množica preučevalcev družbe pa je ponovno odkrila Marxove ekonomske teorije, ki jih zdaj vsak po svoje vgrajuje v sodobna analitična dela o kapitalizmu in gospodarjenju. Povsem logično je, da so se ga v teh za ekonomijo in pa kapitalizem kot družbeni sistem spet prelomnih časih na novo lotili tudi biografi, sploh ob dejstvu, da so zdaj raziskovalcem na voljo nekateri arhivi (denimo Marxovi in Engelsovi popolni osebni arhivi), ki v socialističnih časih še niso bili na vpogled strokovni javnosti. Tega podviga, ponovne osvetlitve Marxovega življenja in dela, se je lotil tudi zgodovinar Jonathan Sperber. Ta v svojih knjigah pretežno obravnava devetnajsto stoletje, skozi biografijo Marxa (1818– 1883) pa v svoji opaženi knjigi, nominirani tudi za letošnjo Pulitzerjevo nagrado, ponudi svež vpogled v življenje in genezo ključnih Marxovih tez. Vse skupaj Sperber postavi v širši družbeni okvir 19. stoletja, v katerem je prišlo do pregretja idej, ki so se zatem razširile po tretjini sveta in v obliki socializma v veliki meri vztrajale še dobro stoletje po Marxovi smrti. Sperber v svoji biografski študiji spretno prehaja med Marxovo osebno zgodbo in njeno zgodovinsko vpetostjo, pri čemer pa mu uspe tega zagrizenega analitika kapitalizma potegniti iz ideoloških spon prejšnjega stoletja, ki so v marsičem onemogočale realno ovrednotenje njegovega družbenega prispevka. S tem pa ga iz preroka, za katerega so ga imeli ob začetku 20. stoletja, in hudičevega odvetnika, za katerega so ga razglasili ob koncu tisočletja, ponudi kot enega najbolj vplivnih političnih filozofov našega časa, ki bo v razlaganju temeljev kapitala ter njegovega spreminjanja in prilagajanja ostal aktualen tudi naprej.

Samo Rugelj, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...