Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Končno svobodna!

Asia Bibi, Anne-Isabelle Tollet
Končno svobodna!
21,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-278-477-5
Naslov izvirnika Enfin libre!
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Vesna Velkovrh Bukilica

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
220 g
161 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Svetovni simbol boja proti verskemu fanatizmu

V Islamski republiki Pakistan je bila kristjanka Asia Bibi obsojena na smrt zato, ker je pila vodo iz istega vodnjaka kot muslimani. Devet let je preživela v zaporu, devet let je bila deležna poniževanja in mučenja zaradi domnevnega bogokletstva.

»Datumov si navadno ne zapomnim, ampak nekaterih dni človek ne pozabi nikoli. Recimo tistega petka, 19. junija 2009. Pred sončnim zahodom je bilo, ko sem prvič prišla v zapor Šehupura, kjer sem potem preživela tri leta, dokler me niso premestili. Niso mi še sodili, vendar sem bila v očeh vseh že kriva. Tistega dne se spominjam, kot bi bilo včeraj, in ko zaprem oči, podoživim vsak trenutek …«

Knjiga manj kot leto dni po njeni izpustitvi prinaša ekskluzivno pričevanje te preproste žene in mame, ki je postala svetovni simbol boja proti verskemu fanatizmu.

»Mojo zgodbo poznate iz javnih občil. Moj križev pot poznate in morda ste se kdaj poskusili vživeti v moj položaj, da bi doumeli moje trpljenje. Vendar si mojega vsakdanjika niti predstavljati ne morete. Zato vam bom v tej knjigi povedala vse.«

Delo prinaša pretresljivo pričevanje Pakistanke Asie Bibi (1965), ki je zaradi domnevnega bogokletstva kar devet let preživela v strahu pred izvršitvijo dosojene ji smrtne kazni. Knjiga je več kot le pripoved o skrajni (verski) nestrpnosti, saj nazorno kaže, da več kot 70 let po objavi Splošne deklaracije človekovih pravic té večjemu delu svetovnega prebivalstva še vedno ostajajo nedostopne. Bralce posredno tudi opominja, da si je treba za vrednote, pravice in svoboščine, ki jih dojemamo kot samoumevne, nenehno prizadevati. Delo, ki ga je povsem neizobražena avtorica napisala ob pomoči francoske novinarke, ki je bila vsa leta dejavno vključena v boj za njeno oprostitev, obsega dragocene tajne dokumente, pisma, pričevanja iz ozadja procesa proti Asii Bibi, procesa proti človečnosti. Prikaže pa tudi izjemne ljudi iz samega vrha pakistanske politike, ki so svoje neomajno zavzemanje za pravičnost plačali z življenjem.

O SOAVTORICI

Anne-Isabelle Tollet (1974) je francoska novinarka, ki je od leta 2007 delovala kot poročevalka s kriznih območij, mdr. iz Afganistana in Pakistana, kjer je tri leta tudi živela. Kot stalna poročevalka za televizijsko mrežo France 24 v Islamabadu je leta 2008 poročala z območij pod nadzorom talibanov in pripadnikov Al Kaide. Iz Pakistana je redno poročala o dogodkih, povezanih s primerom Asie Bibi. Posnela je tudi zadnji pogovor s tamkajšnjim ministrom za manjšine Šahbazom Bhattijem, preden so ga zaradi nestrinjanja z obravnavo primera Asie Bibi umorili pakistanski talibani. Osebno se je zavzela za Asio Bibi in o njeni obsodbi mdr. spregovorila tudi na sedežu OZN v New Yorku.

Recenzija Bukla

Knjiga opisuje primer pakistanske kristjanke Asie Bibi, ki je bila leta 2010 obsojena na smrt zaradi bogokletja. Njen primer je s pomočjo francoske novinarke Anne Isabelle Tollet vzbudil pozornost svetovne javnosti. Za njeno osvoboditev so se zavzeli ljudje po vsem svetu, tako uradni predstavniki držav kot tudi papež Benedikt XVI. Njena zgodba je pripoved o preprosti pakistanski kmetici, o materi dveh hčera, kristjanki v večinsko muslimanski družbi, in njenem boju za pravico in ne nazadnje tudi za življenje. V družbi, prežeti z islamskim fanatizmom, kjer je glas razuma utišan z nasiljem in so pripadniki drugih religij v neenakopravnem položaju, dostikrat tudi žrtve človeške hudobije, skrite pod plaščem pravovernosti, se je njen boj zdel kot boj z mlini na veter. Asia Bibi je 31. oktobra 2018 končno dočakala pravico in bila oproščena obtožb. Njen primer je v Pakistanu precedenčni primer. Zakona o bogokletju žal niso odpravili, bo pa vsak, ki bo drugega lažno obtožil bogokletja, kaznovan. Njena zgodba razkriva razsežnosti fanatizma, hkrati pa je to zgodba o ljudeh, ki se znajdejo v kolesju nepravičnega sistema, in ljudeh, ki se kljub temu, da vedo, da zastavljajo svoje lastno življenje, borijo za pravico in za vse ljudi, ki so jih, tako kot Asio Bibi, obsodili po krivici.

Sabina Burkeljca, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...