Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Leonardo da Vinci

Fascinantna biografija enega največjih genijev vseh časov
Walter Isaacson
Leonardo da Vinci
34,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Učila International
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-00-3805-4
Naslov izvirnika Leonardo da Vinci
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Samo Kuščer

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16,5 cm
592 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
zgodovina
umetnost > slikarstvo in kiparstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Leonardo je bil nesporni genij, bil pa je še veliko več: bil je poosebljenost univerzalnega uma, ki je želel razumeti celotno stvarstvo, vključno z našim mestom v njem.

Walter Isaacson, avtor priznanih uspešnic o Stevu Jobsu, Albertu Einsteinu in Benjaminu Franklinu, nam z novim odličnim življenjepisom pričara živega Leonarda da Vincija.

Na osnovi tisočih strani iz Leonardovih izjemnih beležnic ter novih odkritij o njegovem življenju in delu preplete njegovo umetniško in znanstveno ustvarjalnost v živo pripoved. Prikaže nam, da Leonardova genialnost sloni na sposobnostih, ki jih lahko gojimo tudi sami, na primer nenasitni vedoželjnosti, skrbnem opazovanju in igrivi domišljiji, ki že meji na fantazijo.

Leonardo nam je zapustil najznamenitejši sliki vseh časov – Zadnjo večerjo in Mono Lizo –, vendar je sebe videl prav toliko kot znanstvenika in inženirja kot umetnika. Strastno, včasih že kar obsedeno se je poglabljal v inovativno preučevanje anatomije, okamnin, ptic, srca, letečih strojev, botanike, geologije in orožja. V zgodovino se je zapisal kot najustvarjalnejši genij vseh časov prav zato, ker je bil sposoben stati na križišču umetnosti in znanosti, tako kot Vitruvijec na njegovi znameniti risbi.

Leonardovo živo zanimanje za tako različna področja in dejavnosti je krmilo njegovo ustvarjalnost, svoje pa je prispevala tudi njegova svojevrstna in neprilagojena narava. Bil je nezakonski otrok, bil je gej, vegetarijanec, levičar. Zlahka se je s čim zamotil ali se pustil premotiti, včasih je bil naravnost krivoverski. Njegovo življenje nam je lahko v opomin, da ne smemo le sprejemati uveljavljenih resnic, temveč moramo biti pripravljeni o njih tudi podvomiti. In prav takšen odnos do sveta bi morali predati tudi svojim otrokom: zaupajte domišljiji in kot nadarjeni uporniki razmišljajte drugače.

Recenzija Bukla

Novinarja, urednika in pisatelja Walterja Isaacsona (1952) nedvomno privlačijo genialni ljudje, ki so prebili meje okolja, časa in družbe nasploh. Zato je do zdaj že napisal biografije Alberta Einsteina, Steva Jobsa (ta je prevedena v slovenščino), zdaj pa še Leonarda da Vincija, renesančnega genija, ki (skoraj) pol tisočletja po svoji smrti ne neha vzbujati zanimanja biografov in bralcev. Isaacson se je Leonarda da Vincija lotil celostno, torej kronološko in psihološko, ne izogiba se umetnikovi spolni usmerjenosti, ki se odraža v njegovih delih, natančno preučuje tako njegove odnose z meceni kot tudi nastajanje njegovih del, analizira da Vincijeve znanstvene prispevke in težnje ter ga na koncu umesti še v sodoben kontekst, ko se sprašuje, kaj se lahko od da Vincija naučimo danes. Privlačnost obsežne bio­grafije je seveda tudi v tem, da je celotna knjiga tiskana v barvah, zato si lahko da Vincijeve stvaritve neposredno ob besedilu o njih ogledamo v ustreznih reprodukcijah. Fascinantna knjiga, ki vas neposredno popelje v umetnikov duhovni in ustvarjalni svet!

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...