Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mohor in Korotan

Fran Saleški Finžgar in Mohorjeva
Iztok Ilich
Mohor in Korotan
27,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2011
ISBN 978-3-7086-0620-0
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Adrian Kert

Tehnične lastnosti
trda vezava
17,5 x 23,5 cm
630 g
192 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
biografije in spomini
družbene vede > založništvo in bibliotekarstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

"Ob res napornem uredniškem delu sem prišel do prepričanja: Vsak list je urednik sam, je njegova duša, srce, skrb in delo, čeprav bi niti vrstice ne napisal sam. Spoznal sem pa tudi, da tako delo ne more segati v neskončnost. Kdor ureja več let, se utrudi in duševno izčrpa. Pri revijah velikih narodov je zadeva toliko drugačna, da ima glavni urednik vse polno strokovnih sourednikov. Tak direktor vzdrži lahko dalje časa. Urednik majhnega naroda je pa sam za vse: beri in čisti rokopise, opravi vse korekture, nabiraj sotrudnikov, nasvetuj jim ideje za stokovne spise, letaj in tekaj po mestu, nosi na pošto, v tiskarno, odgovarjaj in zagovarjaj list v pismih itd. Majhen narod je namreč kajža – kajža je pa rajža, tako je zmeraj trdil moj oče, ki je bil sam kajžar.
Pri premnogih je premalo znanja in ljubezni do jezika. S skrhanim orodjem ne boš izrezljal lepega obraza, s slabo slovenščino, polno nemčizmov, hrvatizmov in tujk, pravopisnih napak, neorganiziranih stavkov brez glave in repa, obrabljenih fraz, ne boš napisal lepe povesti. Jezik je živa rastlina, ki nenehoma raste, se razvija in izpopolnjuje.
F. S. Finžgar

Iztok Ilich, dolgoletni urednik, svobodni novinar in avtor številnih dokumentarnih knjig, se je podal na sledi duhovnika in pisatelja F. S. Finžgarja (Pod svobodnim soncem) in orisal na podlagi mnogih doslej še neobjavljenih dokumentov, korespondence z vidnimi osebnostmi iz kulturnega življenja in slikovnega gradiva izjemno delovnega in iznajdljivega človeka z izostrenim čutom za kulturno poslanstvo Mohorjeve. Ob 160-letnici Mohorjeve družbe primerno darilo tako ustanovi kakor tudi bralstvu.

Recenzija Bukla

V prvem delu jubilejne izdaje ob 160-letnici Mohorjeve družbe in 140-letnici rojstva Frana Saleškega Finžgarja je knjižni ekspert Iztok Ilich pripravil celovit vpogled v delo tega slovenskega rodoljuba in zavzetega kulturnega delavca. Finžgarjevo pisateljevanje je bilo tesno prepleteno z delovanjem Mohorjeve družbe, kjer je objavljal svoje povesti, črtice in druge priložnostne zapise, bil povabljen za tajnika ter kasneje postal njen glavni urednik in zaščitni znak. V nadaljevanju knjige lahko preberemo nekaj Finžgarjevih kratkih zgodb in pesmi, njegova razmišljanja o uredniškem in književnem delu in pisno korespondenco z znanimi kulturniki iz tistega časa (Bevkom, Plečnikom itn.).

Renate Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...