Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moja sijajna kariera

Miles Franklin
Moja sijajna kariera
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Nostalgija
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-287-073-7
Naslov izvirnika My brilliant career
Leto izdaje izvirnika 2017
Urejanje Mija Longyka
Prevod in spremna beseda Katarina Mahnič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
430 g
309 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
avstralsko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Moja sijajna kariera je pripoved o »navadnem« dekletu, ki se boleče zaveda svoje navadnosti in se na umetnosti nenaklonjenem avstralskem podeželju zaobljubi prav in samo tej. Čuti se prikrajšano in nerazumljeno ter žrtev neusmiljene usode. Zaveda se, da je dekle v moškem svetu; da so vse najboljše stvari prihranjene za može in fante; da je podrejeno, manjvredno bitje, ne da bi bila sama kaj kriva za to. Namesto da bi se trudila odrasti v pridno ženo in gospodinjo, raje piše. S svojimi nemogočimi stremljenji močno razburka enoličnost življenja v domačem kraju. Starši jo zaradi denarne stiske pošljejo živet k babici v živahnejše in bolj uglajeno okolje, kjer spozna mladega, dobrosrčnega in bogatega veleposestnika, ki jo ima kljub vsem njenim muham resnično rad. Ona do njega sicer ni ravnodušna, vendar trmasto kljubuje dvorjenju in zavrne snubitev, saj si po njenem dekle zasluži kaj boljšega kot dolgočasen zakon in služenje možu ter otrokom.

O avtorici:
Stella Maria Sarah Miles Franklin se je rodila v hriboviti pokrajini Monaro v Novem Južnem Walesu. Je ena od maloštevilnih avstralskih žensk, rojenih v kolonialni družbi izjemno konservativne viktorijanske dobe, ki so se po lastnih močeh trudile izpolniti tisto, za kar so se čutile poklicane, ne da bi se ozirale na družbene norme in ustaljene navade. Prvo in najodmevnejšo knjigo Moja sijajna kariera (My Brilliant Career, 1901) je napisala pri 19 letih. Ta knjiga, ki je bila velikokrat ponatisnjena in prevedena v številne jezike, danes velja za avstralsko klasiko.Zaradi utesnjujočih razmer je leta 1905 zapustila Avstralijo ter v Ameriki in Angliji preživela skoraj trideset let. Kot feministka se je pridružila zvezi ženskih sindikatov, delala kot bolniška sestra in socialna delavka ter ves čas pisala.Njeno delo obsega 17 knjig, med njimi avtobiografijo in 12 romanov. Najpomembnejši – dragocen kulturnozgodovinski zapis o življenju v obdobju, ki je izginilo za vedno – so izšli pod psevdonimom Brent z Bin Bina in sestavljajo pastoralno sago o usodi več generacij živinorejske družine v Avstralskih Alpah v obdobju 1830– 1920.Po smrti Miles Franklin so z njenim denarjem in na njeno željo leta 1957 ustanovili po njej imenovano nagrado za avstralsko literaturo, še danes eno najpomembnejših literarnih nagrad v Avstraliji.

Recenzija Bukla

Moderna klasika avstralske literature. Avstralska pisateljica Miles Franklin (1879– 1954) se je rodila v hriboviti pokrajini Monaro v Novem Južnem Walesu, že kmalu pa se je hotela prebiti iz takratne kolonialno konservativne družbe. To je vidno tudi iz njenega odločnega, sočnega in energičnega prvenca Moja sijajna kariera, ki ga je napisala pri samo devetnajstih letih in ga, v pričakovanju zavrnitve, ker je bila ženska, poslala zakritega pod moško identiteto. Prevara je bila zaradi dekliško razčustvovanih delov hitro odkrita, ne glede na to pa sta življenje in odraščanje v odmak njeni avstralski divjini ter dekletova želja po pisanju na eni strani in neodvisnosti na drugi, popisana s prepričljivo boleče tenkočutno avtentičnostjo. Zgodba govori o uporniškem, netipičnem podeželskem dekletu. Sybylla Melvyn je bila namreč tako neobičajna, da se je, kljub kasnejšim pripombam, ki so romanu očitali nezrelost in nedoslednost, avstralski pisatelj in pesnik Henry Lawson, ki je roman od avtorice prejel v branje, postavil zanjo in knjigo priporočil angleškim založnikom. Franklinova je potem večinoma živela v ZDA in Veliki Britaniji, kjer se je aktivno udejstvovala v ženskih gibanjih, ob tem pa tudi ves čas pisala – njen opus obsega sedemnajst knjig – , vendar Moja sijajna kariera ostaja njeno nepreseženo delo, ki je leta 1979 doživelo tudi filmsko priredbo v režiji Gillian Armstrong. Vendar pa je to delo avtorici zaradi preveč podrobnega popisovanja ljudi iz njene okolice prineslo tudi precej neprijetnosti. Zato je roman čez čas potegnila iz prodaje, v tisk pa je ponovno prišel po njeni smrti.

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...