Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Naveza Novo
34,00 € 34,00 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Posebne izdaje
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-298-214-0

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 15 cm
700 g
397 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
biografije in spomini
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Se še kdaj spomniš,« vpraša, »tolminske kasarne?«

Primarij Tomazin in profesor Virk. Pravi duet za plezalne, alpinistične in druge avanture, ki so prinesle tesno prijateljstvo. V knjigi Naveza v metaforično bogatem jeziku, začinjenem s humorjem in pikantnimi podrobnostmi, beležita zlasti skupne plezalne podvige in razmišljata o alpinizmu, prijateljstvu, naravi, lepoti, umetnosti, etiki, duhovnosti in presežnosti. Skozi živahen in sproščen dialog nam vrhunski alpinist in vrhunski esejist odstirata, kako sta presegala vsakdanjo stvarnost, prehitevala še samega sebe, se vzpenjala in padala ... Dva zorna kota – navezana.

o avtorjih

Tomo Virk (1960), redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete v Ljubljani, literarni zgodovinar, teoretik in esejist, prevajalec, urednik in alpinist. V mladosti je dosegal uspehe kot alpski smučar, na državnih prvenstvih SFRJ je osvojil več zlatih kolajn in postal balkanski podprvak. Pozneje se je ljubiteljsko posvečal alpinizmu in opravil približno 460 vzponov, od tega 20 prvenstvenih. Objavil je mnoge alpinistične spise in 18 knjig s področja literarne vede. Prejel je Rožančevo in Jermanovo nagrado ter priznanje Antona Ocvirka, od leta 2021 je izredni član SAZU.

Primarij dr. Iztok Tomazin (1960), dr. sc., direktor ZD Tržič, specialist družinske in urgentne medicine, gorski reševalec, reševalec letalec in vsestranski vrhunski alpinist. Je začetnik prostega plezanja pri nas, osvojil je pet osemtisočakov in z enega tudi smučal. Opravil je prvi slovenski spust z jadralnim padalom v Himalaji. Je državni prvak v jadralnem padalstvu in zmajarstvu in nosilec več državnih rekordov. Prvi je z zmajem jadral nad vrhovoma Mont Blanca in Kilimandžara. Napisal je nekaj alpinističnih knjig, tudi pesniško zbirko Iskanje Šambale s predgovorom Dalaj Lame. Prejel je častni znak svobode Republike Slovenije.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...