Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nekje še sije sonce

Spomini na holokavst
Michael Gruenbaum, Todd Hasak - Lowy
Nekje še sije sonce
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Pivec
Zbirka Mladinsko branje
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7026-96-2
Naslov izvirnika Somewhere there is still a sun
Podnaslov izvirnika A Memoir of the Holocaust
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Zala Stanonik
Urejanje Milena Pivec

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 15,5 cm
490 g
251 strani
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mladinski roman o holokavstu skozi oči mladostnika. 

Miša je igriv devetletnik, ki živi v najboljšem mestu na svetu, v Pragi, in rad igra nogomet. Ko v njegovo rojstno mesto vkorakajo Nemci, se vse spremeni. Zgodovina se odvija pred njegovimi očmi, posrka ga vase in Miša se sooči z najhujšo nočno moro. Očeta, pomembnega moža v praški judovski skupnosti, nekega večera odpeljeta dva esesovca in Miša ga ne vidi nikoli več.

Nemci vsak dan kaj prepovejo: Judje ne smejo več v šolo, ne smejo v kino ali trgovino, ne smejo igrati nogometa v parku, ne smejo opravljati svojega poklica. Vzamejo jim domove in jih prisilijo, da nosijo zvezdo rumene barve. Mišo ta zvezda še posebej žge, saj, prišita na prsih, že od daleč naznanja, kdo je. In ko mora Miša Prago nazadnje zapustiti, se mu sesuje svet. Njega, mamo in sestro Nemci pošljejo v koncentracijsko taborišče Terezín. Terezín je grenko-sladka izkušnja, družba nešarimov – orlov, kot se imenujejo fantje iz njegove sobe, mu da krila, da preživi. In še vedno je Terezín dovolj daleč od mesta na vzhodu, od kraja, kamor vozijo transporti in ki se mu reče Auschwitz.

Avtor Michael Gruenbaum se je odločil, da svojo življenjsko zgodbo pove mladim bralcem, saj si želi, da se grozote, ki jih je videl in doživel, ne bi nikdar več ponovile. Todd Hasak-Lowy, dejanski pisec besedila, pa ni hotel le povzemati dogajanja, bralca je postavil in medias res in mu s prvoosebno pripovedjo v sedanjiku omogočil vstop v središče dogajanja. Roman je napisan tako, kot je dogodke videl Miša, z njim jočemo in se veselimo, predvsem pa tudi nas na prsih žge tista rumena zvezda.

Knjiga je prevedena v številne jezike, med drugim v češčino, nemščino, francoščino, ruščino, ukrajinščino in grščino. Prejela je mnoge nominacije in nagrade, med drugim National Jewish Book Award, Parent’s Choice Gold Medal Award, Eureka! Nonfiction Children’s Book Silver Award.

Recenzija Bukla

Letos bo minilo 75 let od konca druge svetovne vojne, ki je vzela ali uničila življenja več milijonov ljudi: na bojiščih, v okupiranih mestih, v koncentracijskih taboriščih … Največjo, najokrut­nejšo tragedijo so med vojno doživeli Judje. »Ljudje dandanes govorijo o holokavstu in prisegajo: Nikoli ne smemo pozabiti. Popolnoma se strinjam z njimi, a preden prisežemo, da nečesa ne bomo pozabili, moramo to najprej poznati,« je v uvodu zapisal eden od piscev, Michael Gruenbaum, obenem junak te pretresljive zgodbe, takrat devetletni Miša, ki je živel v Pragi in rad igral nogomet. Ko v njegovo mesto vkorakajo Nemci, se vse spremeni. Njega, mamo in sestro pošljejo v koncentracijsko taborišče Terezin. Očeta so esesovci odpeljali že prej in družina ga ni videla nikoli več. Vsi, ki jih na prsih žge rumena zvezda, doživljajo najhujše grozote, za katere avtorja želita, da bi se nikoli več ne ponovile. Knjiga je posvečena milijonu in pol judovskih otrok, ubitih v holokavstu, zlasti tistim, s katerimi je Miša v taborišču in pod prisilo živel dve leti in pol. Posebno mesto v knjigi ima Franta, ki je takrat kot šele dvajset­leten mladenič presegel nepredstavljivo težke okoliščine v taborišču in postal oče ter vodja osemdesetim judovskim dečkom. Naučil jih je, da so preživeli. Izoblikovali so zavest ekipnega duha solidarnosti, ki se je ohranila vse do danes.

Sonja Juvan, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...