Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pariška žena

Paula McLain
Pariška žena

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Hiša knjig, založba KMŠ
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7052-76-3
Naslov izvirnika The Paris Wife
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Vesna Česnik Korošec
Urejanje Maja Brodschneider Kotnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
390 g
448 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
biografije in spomini
zgodovina > 20. stoletje
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Pariška žena je zgodba o ambicioznosti in izdaji, zgodba o ljubezni med dvema nepozabnima človekoma: Ernestom Hemingwayem in njegovo ženo Hadley. Chicago, 1920: Hadley Richardson je tiha osemindvajsetletnica, ki je obupala nad ljubeznijo in srečo – nato pa je spoznala Ernesta Hemingwaya. Po viharnem obdobju dvorjenja in poroki sta se preselila v Pariz, kjer sta v živahni in muhasti skupini – legendarni Izgubljeni generaciji, v katero sodijo Gertrude Stein, Ezra Pound in F. Scott Fitzgerald – postala izjemen par, vzor vsem.

Hemingway je resnično ljubil svojo ženo, vendar ga je spodneslo življenje v tedanjem divjem in neobvladljivem Parizu, kjer je alkohol tekel brez omejitev in kjer je življenje drvelo svojo pot z noro hitrostjo in kjer se je ljubilo povsem svobodno.

Ernest je kot dvajsetletni mladenič komaj začel iskati svoje mesto v svetu literature in svoj slog pisanja. Hadley se je trudila biti popolna v vlogi žene, prijateljice in muze hkrati. Mlada, polna zanosa, ljubezni in podpore sta v Parizu v vsej svoji velicˇini začela pisati nepozabno zgodbo ljubezni. Vse do prevare, ki bo pogubila vse, za kar sta se tako zelo borila. Srce parajoč portret ljubezni in nezvestobe, še posebej zato, ker vemo, da je Hemingway nekoč zapisal, da bi raje umrl kot se zaljubil v katero koli drugo žensko kot Hadley.

Recenzija Bukla

Ameriški nobelovec Ernest Heming­way (1899–1961) je bil okoli leta 1920 testosteronski ambicioznež, ki si je želel uspeti v literaturi, vendar se mu je zdelo, da tega ne more doseči v Čikagu. Ko je približno v tistem času tam spoznal Hadley Richardson, 28-letnico, ki je že skoraj obupala nad tem, da bo kdaj našla ljubezen in srečo, se je med njima vnela vroča romanca, ki je vodila do poroke; kasneje se je par preselil v Pariz, ki je bil v tistem času središče svetovnega kulturnega življenja. Tam sta se mladoporočenca pridružila t. i. izgubljeni generaciji, ki se je zbirala okoli literarnega salona Gertrude Stein, in kmalu dobila otroka, vendar je bil Hemingway ob tem nemirnega duha, saj se je bal, da bo družinsko življenje onemogočilo njegov literarni vzpon. Roman, ki je izšel leta 2011 in bil ob izidu deležen precejšnje pozornosti, je s perspektive Harley Richardson spisala ameriška pisateljica Paula McLain, ki je zgodbo zasnovala povsem po resničnih dogodkih. Prvi Hemingwayev zakon ni trajal dolgo, saj se je leta 1925 zapletel z novinarko Pauline Pfeiffer, s katero se je kasneje tudi poročil, Pariška žena pa se sklepa z epilogom, v katerem avtorica na kratko oriše pisateljevo življenje po razhodu z Richardsonovo.

Samo Rugelj, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...