Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pisatelj Karel Mauser

Biografska pripoved
France Pibernik
Pisatelj Karel Mauser

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Mohorjeva Celovec
Zbirka Večernice
Leto izdaje 2018
ISBN 978-3-7086-1020-7
Leto izdaje izvirnika 2018

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 13 cm
240 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina
zgodovina > kulturna zgodovina

Založnik o knjigi

Biografska pripoved o pisatelju Karlu Mauserju (1918-1977) v romansirani obliki zajema njegovo življenje in njegovo literarno ustvarjanje. Mauserjeva pot je bila polna prelomov in usodnih sprememb. Ko je bil bogoslovec, je leta 1943 kot bolničar preživel tragedijo poboja vaških stražarjev na Turjaku, konec leta 1945 pa je bil kot domnevni pripadnik nemške manjšine z družino izgnan iz domovine. Nato je živel po begunskih taboriščih na Koroškem, po preselitvi čez ocean pa v Clevelandu (ZDA).

V svojih pripovednih delih je Karel Mauser najraje upodabljal rodno Gorenjsko, posvečal se je tudi Koroški, posebej Zilji, veliko pozornosti pa je namenil tragičnim dogodkom med 2. svetovno vojno, zlasti v trilogiji Ljudje pod bičem. 

Recenzija Bukla

Literarni zgodovinar France Pibernik, najzaslužnejši, da o desetletja po drugi vojni zatajevani in prepovedani slovenski emigrantski literaturi in njenih ustvarjalcih vemo, kolikor vemo, je s portretom Karla Mauserja ob stoletnici njegovega rojstva še obogatil svoj raziskovalski opus. Mauser, kot ga predstavlja, med okupacijo ni bil dejavno vključen v protirevolucionarne oborožene enote. Jeseni 1943 je kot bogoslovec-bolničar ob padcu Turjaka preživel obračun s premaganci, vendar so ga, po očetu potomca kočevskih Nemcev, po vojni izgnali iz države. Najprej je v taboriščih na Koroškem delil usodo z begunci, med izseljenci v ZDA pa je moral za preživetje družine prijeti za vsakršno delo, v gozdu, kamnolomu, na cesti, tako da mu je za ustvarjanje pogosto zmanjkalo moči. Pibernik je ob orisu Mauserjeve trde življenjske izkušnje prvi pri nas razčlenil in ocenil tudi njegovo literarno zapuščino. Zato njegova biografska pripoved, objavljena v Večernicah, kjer se je oglašal tudi Mauser, presega običajno raven te najširšemu bralstvu namenjene tradicionalne zbirke.

Iztok Ilich, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...