Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pod svinčenim nebom

Spomini tigrovskega voditelja
Zorko Jelinčič
Pod svinčenim nebom
19,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Sklad Dorčeta Sardoča, ZTT = EST
Leto izdaje 2017
ISBN 978-88-7174-219-9

Tehnične lastnosti
trda vezava
240 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
biografije in spomini

Založnik o knjigi

Spomini Zorka Jelinčiča so najpomembnejši primarni vir o TIGR-u. Zato pri ZTT izhaja ponatis knjige Pod svinčenim nebom, ki je pred dvajsetimi leti izšla pri Goriški Mohorjevi. Zapisi so nastali na pobudo zgodovinarke Milice Kacin Wohinz, ki jih je kasneje tudi opremila z obsežnim zgodovinskim okvirom, ker se je zavzemala za to, da ne bi Jelinčičeva izkušnja, skupaj s tedanjim tragičnim, a obenem katarzičnim obdobjem za slovenski narod, potonila v pozabo. Gre za nazorno zgodbo, nabito z drobnimi in velikimi podatki, ki ima tudi močan čustven naboj. Jelinčič je spomine pisal s srcem in dušo, pa tudi s čutom za primerno zgodovinsko umeščenost. Knjigo v novi preobleki bogatijo fotografije, ki jih je zbral in z besedili opremil Žarko Rovšček, dodano je tudi bolj intimno pričevanje sina Duška, ki je za novo izdajo zapisal še nekatere nove ugotovitve in razlage.

Recenzija Bukla

Zorko Jelinčič je bil eden najpomembnejših soustanoviteljev in voditel jev tajne organizacije TIGR, ki se je že leta 1927 prva v Evropi uprla fašističnemu nasilju. Po prestani polovici 20-letne zaporne kazni, ki mu jo je naložilo posebno sodišče, je po kapitulaciji Italije odšel v partizane ter takrat in še dolgo po vojni opravljal različne politične funkcije. Ko mu je začelo pešati zdravje, ga je zgodovinarka Milica Kacin Wohinz nagovorila, da se je lotil pisanja spominov na svojo burno življenjsko pot. Zaključil jih je dva tedna pred smrtjo poleti 1965. Devetnajst let pozneje izdana knjiga je že davno pošla, razlog za pričujočo novo izdajo pa so predvsem nekatera nova spoznanja in razlage dogodkov, na katere v dodatku opozarja Zorkov sin pisatelj Dušan Jelinčič, in dodatek dokumentarnega slikovnega gradiva v izboru in s komentarji Žarka Rovščka.

Iztok Ilich, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...