Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pozabljena polovica

Portreti žensk 19. in 20. stoletja na Slovenskem
Pozabljena polovica
49,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Tuma, ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Razprave
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6682-01-5
Izbor Alenka Šelih, ... [et al.]
Spremna beseda Alenka Šelih

Tehnične lastnosti
trda vezava
598 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
biografije in spomini

Povej naprej

Recenzija Bukla

Pred enainosemdesetimi leti je Minka Govekar uredila prvi slovenski ženski zbornik (Slovenska žena). Seveda je v preteklih osmih desetletjih nastala vrsta študij o ženskah, njihovem življenju in delovanju, a je bilo kljub tem izdajam čutiti primanjkljaj v smislu kompleksnega vpogleda v delo tistih posameznic, ki so pomembno prispevale k življenju v Sloveniji, k razvoju in napredku. V mislih imam ženske, ki so v času, v katerem so živele, presegle krog svoje zasebnosti in ustvarile dodano vrednost, tiste, ki so segle prek meja svojega časa in okolja. In prav to vrzel je ustrezno zapolnil pred nedavnim izdani zbornik Pozabljena polovica, poljudno napisan biografski leksikon slovenskih žensk, ki so se izkazale na različnih področjih. Gre za portrete žensk 19. in 20. stoletja, ki so delovale na področju umetnosti, šolstva, družboslovja, politike, medicine, naravoslovja in tehnike, humanistike, športa, bile so redovnice, gostilničarke, hotelirke, mecenke, skratka vsestranske ustvarjalke.
Ste vedeli, da se je 1891. rojena podjetnica in finančna strokovnjakinja Jula Molnar lotila gradnje hotela Toplice na Bledu, ki mu po gosposkosti davnega leta 1925 ni bilo para in je bil prvi hotel z lastnim pokritim bazenom, danes pa se lahko pohvali z ugledno tradicijo in spominom na neštete znane osebnosti? Ali pa da je bila pri Vipavi rojena Ana Mayer-Kansky prva doktorica znanosti na slovenski univerzi, ki je 1922. leta skupaj s soprogom pri Zalogu ustanovila prvo jugoslovansko tovarno za proizvodnjo etra za narkozo?
Knjiga na skoraj 600 straneh prinaša 129 s fotografijami opremljenih biografij o ženski ustvarjalnosti v preteklosti ter obuja in vzpostavlja ženski spomin. Namenjena je vsem, ki jih zanima novejša socialna zgodovina vsakdanjega življenja, kot tudi strokovnjakom, ki jim bo to vzpodbuda za analizo ali za nadaljevanje zgodovine žensk. Monografija je plod večletnega raziskovalnega dela uredniškega odbora pod vodstvom dr. Alenke Šelih.

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...