Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Roža osapska

Zgodba zgodb iz Osapske doline
Miloš Ivančič
Roža osapska

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Previharimo viharje
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6768-92-4
Fotografije Miloš Ivančič, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
290 g
238 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
zgodovina
biografije in spomini

O knjigi

Zgodovinsko-dokumentarni preplet življenjskih zgodb 12 pričevalcev o življenju na Tržaškem v času fašizma in STO. Začne se s srečanjem pohodnikov čez odprto mejo prvo leto po vstopu Slovenije v EU, vzporedno z vrnitvijo v čas Avstro-Ogrske in razcveta pristaniškega Trsta in okolice; skozi spomine pričevalcev pluje po razburkanem morju proti današnjim dnem.

Avtor, tudi sam Osapc, je o vsem tem dogajanju že kot otrok veliko slišal in doživel. Razkriva izredno bogato kulturno, prosvetno in narodnobuditeljsko dejavnost v teh krajih pred prvo svetovno vojno, nato italijansko zasedbo, prve spopade, prve boje na barikadah proti fašistom in prve žrtve, požig prve slovenske vasi že leta 1921, razkriva, kako je potekal »pouk« v fašističnih šolah, kakšni so bili takrat plesi in kako so skojevke pele v cerkvenem koru, kakšno je bilo življenje v koprskem zaporu, kako so zažgali Gabrovico in Gabrce, kako so v Rižarni prebirali riž. Zgodbe niso zanimivosti, posebnosti in drobne zgodovinske resnice, ampak predvsem verodostojna pričevanja za današnji čas. Opremljene so z bogatim slikovnim gradivom.

S to knjigo in prevodom taboriščne operete Germaine Tillion bomo v okrivu zbirke Previharimo viharje obeležili 70. obletnico zmage nad fašizmom in nacizmom, s knjigami iz zbirke Naprej pa poudarili prepogosto spregledani politično-ekonomski vidik svetovnih spopadov, ki se nadaljujejo tudi danes, vendar so postali zaradi drugačne forme udomačeni ali naturalizirani.

Miloš Ivančič je upokojeni dolgoletni urednik Radia Koper, avtor številnih radijskih oddaj. Med njegovimi knjižnimi deli izpostavljamo Peruti tržaškega aborigina (o konstruktorju ladijskih hidrokrilcev Jordanu Zaharju) in Lebič: zgodbe pozabljenega eksodusa.

Recenzija Bukla

Knjiga Miloša Ivančiča, upokojenega dolgoletnega urednika Radia Koper, je zgodovinsko-dokumentarni preplet živ ljenjskih zgodb 12 pričevalcev o življenju v Osapski dolini, iz katere prihaja tudi sam. Knjiga pa ni le pričevanje o bogati kulturni, prosvetni in narodnobuditeljski dejavnosti v teh krajih, ampak je zanimiva tudi z antropološkega in etnološkega vidika. Avtor podaja, zajemajoč iz lastnih spominov in prvoosebnih pričevanj, živ prikaz vsakdanjega življenja, pri čemer vpleta posamezne narečne izraze in jih pod črto tudi razloži. Obe ravni knjige se pogosto stakneta v pomenljivo metaforo. Prebivalci nekdaj gosto naseljene Osapske doline so si, denimo v časih, ko je bila imenovana »vrt Trsta«, z zaslužkom od prodanega domačega radiča lahko kupili lastno trgovino z glasbili. Danes, ko je dolina še vedno zabrazgotinjena od meje in zrak onesnažen od tržaške industrije, pa si radič kupujejo v trgovini. Knjiga, ki budi razmislek.

Maša Ogrizek, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...