Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Rudolf Maister. Sto let severne meje

Življenje in delo Rudolfa Maistra Vojanova 1874–1934
Rudolf Maister. Sto let severne meje
33,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Album
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5258-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Aleš Berger, Mihael Glavan, Igor Grdina, Nela Malečkar, Alenka Puhar
Slikovno gradivo Primož Premzl, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
27 x 21 cm
1.350 g
316 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Z albumom Rudolf Maister – sto let severne meje zaznamujemo 100. obletnico konca prve svetovne vojne, razpad avstro-ogrske monarhije in nastanek Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Leta 1918/19 so se dogodili pomembni politični, vojaški in diplomatski premiki, ki so začrtali meje slovenskega narodnega ozemlja in države, kakor veljajo še danes. Odločilne, dobesedno zgodovinske zasluge za to ima Rudolf Maister. Njegovo življenjsko zgodbo je opisal Mihael Glavan, študije o njegovi vsestranski ustvarjalnosti in relevantne reminiscence o njegovem delu pa so prispevali Igor Grdina, Andrej Misson, Alenka Puhar, Milček Komelj, Vlasta Stavbar, Alenka Juvan, Peter Krečič in Milan Lovrenčič. Bogat izbor dokumentarnega in slikovnega gradiva je naredil Primož Premzl, ponatisov spominskih člankov pa Aleš Berger. Knjiga vsebuje več kot 200 fotografij in dokumentov.

Rudolf Maister (1874, Kamnik–1934, Unec), general, pesnik in bibliofil, je obiskoval gimnazijo v Kranju in Ljubljani, zatem pa kadetsko šolo na Dunaju. Kot častnik je služboval v Ljubljani, Celju, Mariboru, Celovcu in še kje. Prirojeni pogum so mu oplajali in krepili slovenska literatura, kultura in svobodoljubje. Ko ga je odločilnega dne, 1. novembra 1918, prevzelo spoznanje, da je usoda Maribora, vzhodne Štajerske in južne Koroške v njegovih rokah, se je prevrat in vse drugo zgodilo s filmsko naglico. Znameniti osvojitelj in branitelj naše severne meje ter talentirani in neustrašni vojaški strateg je bil tudi pesnik. Za seboj je pustil dve spomina vredni zbirki: Poezije (1904) in Kitico mojih (1929), ki je v celoti ponatisnjena v središčnem delu.

Recenzija Bukla

Bilo je ravno sto let nazaj in prva svetovna vojna je bila v zadnjih vzdihljajih, ko je kazalo, da bo nemška Avstrija v Mariboru postavila novega nemškega poveljnika, ki naj bi povezal vojaštvo in ga obvezal s prisego. Tedaj pa je na prizorišče stopil tedanji major Maister in na ključnem sestanku zvonko in odločno izjavil: »Maribor razglašam za jugoslovansko posest in prevzemam v imenu svoje vlade poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko.« Vse ostalo je zgodovina, ki jo lahko nadrobno pregledate v tem izjemno oblikovanem in opremljenem albumu o Rudolfu Maistru (1874–1934), generalu, pesniku in bibliofilu, ki je v odločilnem trenutku stopil naprej in s filmsko naglico zrežiral prevrat, s katerim je postal legendarni osvojitelj in branitelj naše severne meje. Knjiga Maistra osvetljuje iz mnogih perspektiv, tako biografskih, zgodovinskih, kot pesniških (kot del vsebine sta ponatisnjeni tudi njegovi pesniški zbirki), ovrednotena pa je tudi njegova dediščina in poznejši vpliv vse do današnjih dni. Poglobljen in večplasten portret človeka, ki je pomembno zaznamoval slovensko preteklost.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...