Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Saj grem samo mimo

Razglednice Aleša Debeljaka
Erica Johnson Debeljak, ... [et al.]
Saj grem samo mimo
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5261-3
Leto izdaje izvirnika 2018

Tehnične lastnosti
mehka vezava
30 x 21,5 cm
200 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Aleš Debeljak, pesnik, esejist, kritik in profesor, v svojem življenju ni nabral le na tisoče knjig, ampak je nakupil tudi na desettisoče razglednic. Nenehno je pisal sporočila na hrbtno stran reproduciranih podob in jih pošiljal v svet. Obstaja več naslovov, na katere je skozi leta poslal več kot sto razglednic. O tej njegovi navadi so za pričujočo knjigo napisali spomine in razmišljanja Erica Johnson Debeljak, Aleš Berger, Andrew Zawacki, Matjaž Pikalo in Igor Štiks. Njihove prispevke dopolnjuje barvit mozaik razglednic, ki jih je pisal njim indrugim: staršem, sestri, prijateljicam in prijateljem, pisateljskim in profesorskim sopotnikom, svojim otrokom. Razglednice, ujete med platnice knjige, so svojevrsten hommage veliki strasti Aleša Debeljaka in mediju, ki izginja iz naših nabiralnikov.

Recenzija Bukla

Pesnik in esejist Aleš Debeljak je desetletja zagnano gojil v današnjem času že precej opuščeno tradicijo pošil janja razgled nic, prihod digitalnih tehnologij pa ni te njegove rutine v ničemer zamajal. Pri njihovem izbiranju, pisanju in pošiljanju se ni omejeval na pošil janje pozdravov iz eksotičnih krajev, temveč je svojim dopisovalcem – rednih je bilo več deset – pogosto pošiljal razglednice tudi kar iz Ljubljane. Delček te palače prijaznih osebnih stikov, nekateri prejemniki so namreč v tem času dobili tudi po več sto razglednic, je zdaj na ogled v monografiji Saj grem samo mimo, oblikovalskem in vsebinskem presežku, ki s seboj prinaša tudi val nostalgičnih in drugih čustev. Prekrasno oblikovano knjigo uvajajo eseji Debeljakovih prijateljev in dopisovalcev, najbolj obsežnega, uvodnega, je napisala Erica Johnson Debeljak, skozi knjigo, mešanico Debeljakove biografije, spominkov s skoraj muzejsko vrednostjo in podobe nekega časa, pa se razodeva, da pošiljanje razglednic za Debeljaka ni bilo samo mimogredno dejanje običajnega pošiljanja pozdravov, temveč načrten in sistematičen ritual, v katerega je vložil veliko osebne in intelektualne energije. S tem je gradil nežne, vendar intenzivne prijateljske odnose, pisanje razglednic pa povzdignil v pravo umetnost. Knjiga, ki, podobno kot Pamukov Muzej nedolžnosti, kar kliče po svoji muzejski upodobitvi.

Samo Rugelj, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...