Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sanje, daljše od življenja

O Slovencu, ki je na Aljaski nakopal poldrugo tono zlata
Ivan Sivec
Sanje, daljše od življenja
33,10 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Ico
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6868-92-1
Leto izdaje izvirnika 2018

Tehnične lastnosti
trda vezava
200 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
biografije in spomini
leposlovje > potopisi

Povej naprej

Založnik o knjigi

Slovenec Anton PRESTOPEC (1867–1952) z Javorja nad Šmartnim pri Litiji je imel neizmerno srečo. Na Aljaski je namreč odkril zlato žilo, ki mu je navrgla poldrugo tono zlata. Po drugi strani pa je imel tudi izjemno smolo: celotno bajno bogastvo mu je v nekaj letih poniknilo. Vmes pa se je zapletel v romantično ljubezensko razmerje z ameriško plesalko in pevko Violet Raymond, ki je čez noč postala njegova žena ... Dolga leta se ni vedelo, da je bil izjemno bogati mladenič naše gore list, kajti v časnikih so njegov priimek zapisovali kot Stander, Stadler in Standard.

Pisatelj Ivan SIVEC se je po sledeh našega zlatokopa odpravil dvakrat: leta 2005 in 2018. Za to je kriv predvsem ameriški pisatelj Jack LONDON, Sivčev mladostni idol. V knjigi so navedeni številni dokumenti, več kot sto barvnih fotografij, pa tudi mnogi članki, povezani z največjo zlato mrzlico predprejšnjega stoletja. Dodan je potopis, v katerem se je naš najbolj plodovit pisatelj skupaj z vsemi člani družine odpravil po Prestopčevih in Londonovih usodnih stezah.

Recenzija Bukla

Knjiga, ki združuje več vsebin. Po eni strani je to zgodovinska pripoved o Slovencu Antonu Prestopcu (1867–1952) z Javorja nad Šmartnim, ki je na Aljaski konec 19. stoletja odkril zlato žilo, z njo obogatel, vendar pa je nekaj let pozneje njegovo bogastvo ponik­nilo, najbrž tudi s pomočjo in zaradi ameriške pevke in plesalke Violete Raymond, ki je čez noč postala njegova žena. Ta zgodba je pred leti pisatelja Ivana Sivca, navdahnjenega s pustolovskimi romani Jacka Londona (ki ima tako kot Prestopec tudi zadnje počivališče na Aljaski), pognala na raziskovanje Prestopčeve življenjske zgodbe, kar je spodbudilo tudi nastanek nekaj njegovih knjig, ki se odvijajo na tem koncu sveta (Prekletstvo zlata in Izgubljen na Aljaski). Poleti 2018 je Sivec znova obiskal Aljasko, vendar v drugačni zasedbi kot prvič, saj je na te epske kraje, kjer se je pisala zgodovina zlatokopov, popeljal svoja otroka z njunima partnerjema ter vnuki vred, s čimer je v nadaljevanju te knjige izpisal svoje­vrsten potopis, ki je domišljeno položen na mladostne pustolovske fantazije.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...