Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Simon Gregorčič v črticah, pesmih in slikah

Ivan Sivec
Simon Gregorčič v črticah, pesmih in slikah
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Karantanija
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-275-213-2
Fotografije Ivan Sivec
Spremna beseda Pavel Gregorčič
Urejanje Viktorija Muha

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 17 cm
460 g
168 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
leposlovje
biografije in spomini
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kdo je bil Simon Gregorčič in kako je živel? Kaj vse je vplivalo na njegovo življenje in ustvarjanje? Zakaj se ga je oprijelo ime goriški slavček?

Ivan Sivec je svoje poznavanje življenja in dela Simona Gregorčiča strnil tako, da lahko bralci pesnika spoznajo na poljuden način kar iz treh zornih kotov: iz enaindvajsetih črtic, ki opisujejo prelomne dogodke iz njegovega življenja, iz prav toliko njegovih najlepših in najglobljih pesmi, pa tudi iz številnih barvnih ter črno-belih fotografij in arhivskih posnetkov, ki jih dopolnjujejo različni podatki.

Knjiga odstira več plasti pesnikovega življenja in osvetljuje našo zgodovino na drugačen, lahkotnejši način, zato je primerna tako za mladino kot tudi vse druge ljubitelje Gregorčičeve neminljive poezije.

o avtorju

Ivan Sivec se je rodil 23. maja 1949 v Mostah pri Komendi blizu Ljubljane. Že kot otrok je kazal nadarjenost, zato so ga poslali v šolo že pri šestih letih. Prvo daljše pripovedno delo Ivana Sivca je bila povest Pesem njenih zvonov, ki je izšla leta 1971. Na Sivčev slog pisanja povesti in romanov so zlasti v prvem obdobju najbolj vplivali Jurčič, Kersnik in Tavčar. Prvo pisateljevo mladinsko delo - pustolovski roman Pozabljeni zaklad - je nastalo leta 1978. Režiser in scenarist Tugo Štiglic je po Sivčevi literarni predlogi leta 2001 posnel najprej televizijsko nadaljevanko v treh delih, nato pa leto kasneje še celovečerni film. Celovečerec si je v kinematografih ogledalo več kot 25.000 obiskovalcev, zato je kot tretji med filmi v Sloveniji prejel najvišje priznanje - zlato rolo. Po knjigi Vlomilci delajo poleti sta bila posneta televizijska nadaljevanka (2009) in film (2010), ki si ga je ogledalo 300.000 gledalcev. Tudi po knjigi Zakleta bajta je bil posnet film (2010), ki je bil letošnje leto premierno predvajan po televiziji.

Svoje knjige pisatelj predstavlja na šolskih bralnih značkah po različnih šolah in na literarnih večerih v več kot 600 krajih po Sloveniji, v Avstriji, Italiji, Franciji, Kanadi, Namibiji, Norveški, na Švedskem, v Švici in Združenih državah Amerike. V lanskem letu je izdal že stoto knjigo. Natisnjenih je že več kot 300.000 izvodov Sivčevih knjig in po podatkih COBISSa je vedno med petimi najbolj branimi slovenskimi pisatelji. Najbolj brane so njegove mladinske knjige in biografski romani o znanih Slovencih in Slovenkah.

Recenzija Bukla

»Goriški slavček« smo že davno po­imenovali pesnika in duhovnika Simona Gregorčiča, ki je v svojem življenju napisal številne pesmi, ki so domala ponarodele. Ivan Sivec je v literarni obliki črtic predstavil prelomne dogodke iz pesnikovega življenja, njegov poklic, zatajeno ljubezen, bolezen in smrt. Predstavitve so nadvse slikovite, zato jih bodo z veseljem prebirali tudi šolarji. Sivec je med dve črtici uvrstil eno od Gregorčičevih najlepših pesmi, ki jih radi prebiramo vedno znova, saj so blizu občutju preprostega človeka, so časovno in prostorsko univerzalne in nam sežejo v srce. Veliko število fotografij, risb in slik Gregorčiča, njegovih del, prijateljev, družine in krajev, kjer je živel in ustvarjal, naredijo to delo še zanimivejše in privlačnejše za prebiranje. Knjiga odstira več plasti pesnikovega življenja in ob tem osvetljuje našo zgodovino na drugačen, lahkotnejši način. Po knjigi bodo zagotovo z veseljem segli bralci vseh generacij, posebno starejši in mlajši: prvi, da na pesnika spomin osvežijo, drugi pa, da se o njem poučijo.

Sonja Juvan, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...