Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sramota gospe Robinson

Zasebni dnevnik viktorijanske dame
Kate Summerscale
Sramota gospe Robinson

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Zala
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6859-53-0
Naslov izvirnika Mrs Robinson's Disgrace
Podnaslov izvirnika The Private Diary of a Victorian Lady
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Maja Ropret
Urejanje Mateja Črv Sužnik, Miha Sužnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 12,5 cm
270 g
260 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > ljubezenski roman
biografije in spomini
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

Ko je Isabella Robinson na zabavi leta 1850 spoznala elegantnega Edwarda Lana, je bila nad njim očarana. “Zanimiv je,” je zapisala v svoj intimni dnevnik, kamor je izlivala vse svoje srce: od razočaranja nad grabežljivim in pustim možem do hrepenenja po ljubezni, strasteh in osebni rasti …

Dnevnik je pozneje služil kot dokaz za njeno prešuštvo v eni od najbolj razvpitih razvez 19. stoletja: brali so ga na sodišču, objavljali so ga takratni časopisi. Tedanjemu moralno dvoličnemu svetu je razkril vse njene škandalozne skrivnosti.

Sramota gospe Robinson je vznemirljiva, resnična zgodba o ljubezni in sanjarjenju, o puritanski družbi in krhkih mejah zasebnosti.

Pisateljica oživi celovito osebnost ženske in utrip stroge viktorijanske družbe. Roman odpira številna, še danes aktualna vprašanja o položaju ženske, razpadu zakonske zveze, delitvi premoženja in otrok, o družbenih predsodkih, zgrešenih idejah v medicini, o delovanju sodišč, ugotavljanju (ne)prištevnosti in še posebej o posestniškem odnosu javnosti do zasebnosti.

Recenzija Bukla

Skrivni dnevnik Isabelle Robinson, nesrečno poročene žene, razgledane matere treh otrok, na stežaj odpira vrata v meščanski svet sredi 19. stoletja. Njena intimno zapisana sanjarjenja o mladem poročenem doktorju so prišla pod roke njenemu neotesanemu možu, ki jih je sodišču in časopisom ponudil v objavo in kot razlog za ločitev. Inteligentna, strastna in osamljena ženska je z romantičnimi zapisi in prvoosebnimi erotičnimi sanjarjenji razburila puritansko družbo tistega časa in ji dala zadosten dokaz prešuštva in razlog za javno izobčenje. Britanska avtorica s svojo kompleksno pripovedjo, ki temelji na resničnih arhivskih podatkih, odpira razpravo o krhkih mejah zasebnosti žensk in dvojnih standardih v viktorijanski Angliji, kjer je ženska lahko izgubila moža, otroke, premoženje in ugled, če so ji dokazali prešuštvo, medtem ko so bili moževi skoki čez plot zlahka spregledani. Bralci pa si s postopnim razkrivanjem ozadja lahko oblikujejo lastno mnenje o krivdi in motivih.

Renate Rugelj, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...