Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Stalin

Na dvoru rdečega carja
Simon Sebag Montefiore
Stalin
39,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-282-000-8
Naslov izvirnika Stalin
Podnaslov izvirnika The Court of the Red Tsar
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Jolanda Blokar, Danica Križman
Urejanje Valentin Logar

Tehnične lastnosti
trda vezava
26,5 x 24,5 cm
1.460 g
679 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
biografije in spomini

Založnik o knjigi

Izjemna biografija Josifa Visarionoviča Stalina, h kateri je predgovor napisal dr. Jože Pirjevec, je najpopolnejši prikaz diktatorjevega življenja in dela doslej. Osvetljuje čas od Leninove smrti leta 1924, ko se je začel Stalinov boj za prevzem njegovega položaja v partiji, do leta 1953, ko se je z njegovo smrtjo končalo eno najbrutalnejših obdobij v človeški zgodovini.
Avtor je na podlagi številnih intervjujev s skoraj vsemi še živečimi pričami Stalinove strahovlade in doslej nedostopnih ali celo neznanih dokumentov oblikoval pripoved, ki diktatorja, njegovo družino in najožje sodelovce prikaže z vseh zornih kotov. V njihovem zasebnem življenju, polnem smrtonosnih spletk in kot javne osebnosti, ki so krojile sovjetsko in svetovno zgodovino.
Knjiga, ki s svojo grozljivo sliko stalinizma bralca uroči!

- svetovna uspešnica, prevedena v več kot 20 jezikov
- ugledna britanska nagrada: ZGODOVINSKA KNJIGA LETA (Histroy Book Of The Year)
- dr. jože Pirjevec v spremni besedi o odnosih med Titom in Stalinom
- več kot 70 fotografij!

Recenzija Bukla

V zbirki velikih biografij Cankarjeve založbe je po Titu, Hitlerju in Elizabeti II. zdaj izšla še biografija ruskega diktatorja Stalina (1878– 1953) iz leta 2005. Njen avtor, angleški zgodovinar, ki je po tem napisal tudi biografijo zgodnjih Stalinovih let (Mladi Stalin, 2008, izšla je tudi v slovenščini), znan pa je tudi po svojem zadnjem delu, biografiji mesta Jeruzalem (2011), v tem obsežnem delu postreže z vso Stalinovo patologijo, a tudi njegovo genialnostjo, s katero je ustavil Hitlerja med drugo svetovno vojno. Biografska zgodba se sproži z usodno večerjo leta 1932, po kateri je Stalinova žena Nadja iz ne povsem pojasnjenih razlogov naredila samomor, kar je Stalina za vedno spremenilo in v marsičem vplivalo na njegova prihodnja dejanja. Ob zloglasnih pogromih, ki jih je izvajal in zaradi katerih spada ob Hitlerju med naj okrutnejše evropske diktatorje prejšnjega stoletja, je najbrž eno od intrigantnejših obdobij Stalinovega življenja tisti del, v katerem se je odločalo o poteku druge svetovne vojne in ko so Nemci v drugi polovici leta 1941 na videz nezadržno prodirali proti Moskvi, da bi tudi Rusom, tako kot že mnogim pred njimi, iztrgali srce. Kljub temu da je poznejši maršal Žukov zagotavljal, da Nemce lahko ustavi, se je ruski vrh s Stalinom na čelu že sprijaznil s padcem Moskve in se je že selil iz nje (Stalin je že dal preseliti svoje knjige, njegove knjižne police so bile prazne), a v ključnih trenutkih, noči ali dveh, se je ruski diktator vseeno odločil ter ukazal svojim vojakom, naj si priskrbijo lopate in si izkopljejo grobove, saj živi ne bodo zapustili ruske prestolnice. Po mnenju mnogih je bila ravno bitka za Moskvo ključna za preobrat v drugi svetovni vojni, saj je pokazala, da Nemci le niso neustavljivi. Za razliko od Hitlerja, ki je ob koncu vojne storil samomor, je Stalin vladal do svoje smrti, Montefiore pa ob njegovih zadnjih letih z izpiljeno dramaturgijo popiše, kako se najbližji Stalinovi sodelavci ob vse hujših bolezenskih težavah vodje niso ustrezno ter hitro odzvali, temveč so ga raje hladnokrvno pustili umirati, medtem pa že delali prihodnje načrte in sklepali nova zavezništva. Biografija diktatorja, ki ga je z oblasti vrgla šele njegova smrt.

Samo Rugelj, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...