Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tolminska knjiga

Pesmi, zgodbe in pričevanja
Tolminska knjiga
27,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Slovenska matica
Zbirka Mestne knjige
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-213-265-1
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Zdravko Duša

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17 cm
790 g
303 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Tolminska knjiga, podobno kot druge \'lokalne\' knjige, prinaša besedila, katerih ustvarjalci iz te lokalitete izvirajo in jo opisujejo, v nekaterih primerih tudi soustvarjajo njeno literarno oz. kulturno identiteto, ali pa jo jemljejo kot motivno izhodišče za literarno ustvarjanje oziroma se je znašla med njihovimi impresijami, vtisi, občasnimi ustvarjalnimi obdobji, ki so jih preživeli tod. Prostorsko se bolj ali manj ujema z opredelitvijo Tolminskega pri zgodovinarju Simonu Rutarju (kar je veljalo še tudi za tolminsko občino pred osamosvojitvijo Slovenije, ko so se občine razdrobile na manjše enote). Zvrstno se ne omejuje strogo na leposlovna besedila, ampak vključuje tudi spominske, kvalitetne publicistične, zgodovinopisne in morda še katere elemente, objavljene v knjigah, v manjši meri tudi v časnikih in revijah, zlasti v 19. stoletju, ko je Tolminska prednjačila v čitalništvu in narodnobudniškem organiziranju.

Recenzija Bukla

Pričujoča knjiga je še ena v seriji publikacij o različnih slovenskih krajih (ali pokrajinah), zbranih pod imenom Mestne knjige. Zbirka besedil o primorskem kraju po idejni plati in osnovnih koordinatah posledično ne bije v oči, specifike pa so vezane na same posebnosti Tolmina in okolice. Plejada besedil skuša ustvariti predvsem celovit pogled na tolminsko področje, zaradi česar besedila niso nujno literarna (denimo o geografskih značilnostih tolminskega) niti nujno izpod peres znanih avtorjev, včasih je pomembno predvsem avtorjevo poreklo (Kosmač), spet drugič gola vsebina besedila. Poleg popisa vsakodnevnega življenja knjigo zaznamujejo besedila o soški fronti in tolminskem puntu, ki postavijo Tolmin na zgodovinski, posledično pa tudi literarni zem ljevid Slovenije.

Aljaž Krivec, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...