Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Trajna evidenca

Življenjska zgodba enega najbolj znanih ameriških žvižgačev in velikega borca za svobodo
Edward Snowden
Trajna evidenca
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-00-4370-6
Naslov izvirnika Permanent record
Prevod Jure Šešet

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
412 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini

Založnik o knjigi

Edward Snowden, eden najslavnejših ameriških žvižgačev, ki je tvegal vse, da bi razkrinkal sistem ameriških oblasti za množično nadzorovanje, prvič razkrije zgodbo o svojem življenju vključno s tem, kako je pomagal vzpostaviti ta sistem in kaj ga je spodbudilo, da ga je skušal onemogočiti.
Leta 2013 je devetindvajsetletni Edward Snowden šokiral svet, ko se je razšel z ameriško obveščevalno skupnostjo in razodel, da oblasti v Združenih državah na skrivaj skušajo zbirati prav vsak telefonski klic, esemes in elektronsko sporočilo. Rezultat bi bil sistem množičnega nadzora brez primere, s katerim bi bilo mogoče vohljati za zasebnim življenjem prav vseh ljudi na svetu. Šest let pozneje Snowden prvič razodene, kako je pomagal zgraditi ta sistem in kaj ga je prignalo do tega, da ga je razkrinkal.
V Trajni evidenci so zaobjeta idilična predmestja washingtonskega območja iz njegovega otroštva, skrivna delovna mesta v Cii in NSA iz njegove odrasle dobe in izjemno pričevanje bistrega mladeniča, ki je odraščal na spletu – moškega, ki je postal vohun, žvižgač in v izgnanstvu vest interneta.
Knjiga, ki je prežeta z duhovitostjo, prikupnostjo, strastjo in neomajno iskrenostjo, je ključno poročilo o naši digitalni dobi in usojeno ji je, da postane klasika.

Recenzija Bukla

Edward Joseph Snowden (1983) je ameriški žvižgač, ki je leta 2013 razkril informacije o ameriškem nadzorovanju telefonskih in spletnih informacij v ZDA in drugod po svetu, objavil pa je tudi številne strogo zaupne dokumente programov ameriške službe državne varnosti (NSA), kamor sodi tudi t. i. nadzorni program PRISM. S tem je postal eden najbolj iskanih Američanov, ki zadnjih šest let zato (bojda) živijo v Moskvi (tam pa ga, tako zaključuje knjigo, sem ter tja tudi kdo prepozna, če obišče kako galerijo, in ga fotografira, kar pa za sedaj ni imelo usodnih posledic). Njegova dobro izpisana avtobiografska knjiga je bila prav zato ena najbolj pričakovanih družbenoangažiranih knjig zadnjega časa. S Trajno evidenco je Snowden naredil dvoje: po eni strani nam je predstavil svoje življenje od mladosti do leta 2013 in impulze, ki so ga gnali v taki smeri, da se je na koncu odločil razkriti, kaj počne sodobna Amerika (tudi za ceno lastnega življenja), saj je ugotovil, da je velika razlika, če delaš za državo ali pa delaš za ljudi. Obenem pa je njegovega knjiga tudi kronika morda največjega informacijskega prehoda v vohunjenju, ki se je zgodil od leta 2001 (padca dvojčkov), saj je v tem času nastopil prehod od ciljnega nadzorovanja posameznikov do množičnega nadzorovanja celotnih populacij. Njegova generacija programerjev, ki je začela delati za ameriške varnostne službe, je namreč na novo opredelila, kaj je vohunjenje v sedanji dobi, saj so reorganizirali obveščevalno delo tako, da so imeli tako rekoč neomejen dostop do komunikacij skoraj vsakega moškega in ženske na Zemlji, ki je kadarkoli telefoniral ali pa se dotaknil v svetovni splet povezanega računalnika. Snowden ocenjuje (knjiga vsebuje tudi kar nekaj tehnoloških podrobnosti), da je – tudi po njegovi zaslugi – internet dandanes varnejši, kot je bil leta 2013, seveda pa to še zdaleč ne pomeni, da smo lahko brezbrižni do tega, kar posredujemo na splet; nekje obstajajo ogromni shranjevalniki podatkov, ki bodo naše spletne aktivnosti najbrž hranili za vedno. Poučno!

Samo Rugelj, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...