Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Trideset sekund nad Tokiom

Ted W. Lawson
Trideset sekund nad Tokiom
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Didakta
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6646-26-0

Tehnične lastnosti
trda vezava
230 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
biografije in spomini
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ob japonskem napadu na Pearl Harbour decembra leta 1941 so Združene države Amerike doživele največji poraz v svoji zgodovini. Še huje pa jih je poraz prizadel moralno, saj so se ZDA do takrat imele za nepremagljive. Da bi se vsaj malo maščevali za tako bridek poraz, je vojska ZDA v tajnosti pripravila najveličastnejši načrt napada do tedaj. Temeljil je na popolnem presenečenju z uporabo skrajnih zmogljivostih takratne mornarice in letalstva. Spomladi leta 1942 so bombardirali Tokio.
Avtor, poročnik ameriškega vojnega letalstva, ki se je tudi sam kot pilot bombnika udeležil napada, v obliki reportažnega zapisa opisuje dogodke v živo, tako rekoč v eni sapi, knjiga pa je izšla še med vojno, le eno leto po napadu.
Dogodki se vrstijo naglo drug za drugim. Priprave z izbranimi posadkami bombnikov potekajo povsod po ZDA. Sam napad se prične z vzletom z letalonosilke, ki naj bi letala pripeljala čim bliže japonski obali, saj bi morali po bombardiranju nadaljevati s poletom daleč do letališč na Kitajskem. Ker pa jim del načrta spodleti, letala poletijo prej, kot je bilo načrtovano, in se zaradi pomanjkanja goriva komajda privlečejo do kitajske obale, kjer so posadke prisiljene izskočiti ali zasilno pristati.
Zgodba je napisana preprosto in doživeto pod močnim vtisom vseh preteklih dogodkov. Vendar pa je pripoved tekoča in zaradi pisateljeve objektivnosti tudi pretresljiva. Tako sámo vojno spoznamo še drugače - boj letalcev za preživetje z nesebično pomočjo tujih ljudi v povsem neznanih krajih. Tudi v tem je zanimivost te knjige.
Knjiga je uspešnica, doživela je deset ponatisov, zadnjega po terorističnem napadu na WTC v New Yorku leta 2002 oziroma ob 60. obletnici napada na Tokio. Leta 1944 je bil po Lawsonovi knjigi posnet tudi film.

Recenzija Bukla

Da so Japonci Američane z napadom na Pearl Harbor povsem presenetili, so pokazali mnogi filmi, nazadnje tudi istoimenski spektakel izpred šestih let. Kljub temu so Američani vsaj malo vrnili milo za drago, ko so leto kasneje pod poveljstvom neugnanega podpolkovnika in legendarnega letalca Jamesa Doolittla odleteli neposredno nad Tokio in izvedli napad nanj. Ted  W. Lawson je bil eden od šestnajstih pilotov, »napadalcev Tokia«, ki je po akciji strmoglavil v Kitajsko morje ter se je po avantur in negotovosti polni poti z nogo manj vrnil k ženi. Pripetljaje v knjigi, ki je izšla še med vojno in je doživela kar nekaj ponatisov, zadnjega po usodnem enajstem septembru ob 60. obletnici napada na Tokio, avtor pred nas postavi v obliki živega in neposrednega reportažnega zapisa, ki nam omogoči, da se zlijemo s samim dogajanjem tega ­vratolomnega podviga. Če so vam všeč resnične zgodbe o vojni, preberite še knjigo V ženskem peklu: Savina zgodba. 

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...